2
Nacionalna turistička organizacija predstavila slogan i vizuelni identitet pojekta „Domaći ukusi“ – Dobro.Bolje.Domaće
Turistički brend jačaju - autohtoni proizvodi!

    - Zajedništvo vrijednih domaćina, vrijednih preduzetnika u sektorima poljoprivrede, trgovine i turizma. Ovim partnerstvom, kako je kazao, proizvođači osiguravaju plasman proizvoda, preduzetnici u turizmu i trgovini obogaćuju svoju ponudu i građanima i turistima nude kvalitetne i svježe proizvode sa više boje, više mirisa i više ukusa. Takođe, ovim partnerstvom čuvamo našu tradiciju, našu kulturu, naše specifičnosti, naše autohtone proizvode i jačamo naš turistički brend - naglasio je Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, na predstavljanju slogana i vizuelnog identiteta pojekta „Domaći ukusi“ – čiji je slogan "Dobro.Bolje.Domaće".

Projekat „Domaći ukusi“ pokrenut je kao druga faza Programa „Kupujmo domaće, a realizuju ga Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Investiciono - razvojni fond i Privredna komora Crne Gore.
U susret ljetnjoj turističkoj sezoni u kojoj se, prema relevantnim najavama i interesovanjima, očekuje nova rekordna posjećenost Crne Gore, Nacionalna turistička organizacija danas je organizovala konferenciju za novinare na kojoj je osim slogana – Dobro.Bolje. Domaće, predstavljen i logotip projekta, a sve sa ciljem intenziviranja aktivnosti na promociji plasmana domaćih proizvoda u hotelima i restoranima.
- Raznovrsnost, kvalitet i posebnost crnogorske kulinarske ponude, povezani tradicionalnim gostoprimstvom – odnosno crnogorska kultura hrane, predstavlja značajan segment našeg identiteta, a samim tim i značajan segment i posebnost naše turističke ponude. Gastronomi u našoj hrani prepoznaju eho istorije i darove netaknute prirode i jasno prepoznaju da centralno mjesto zauzimaju naši lokalni i sezonski proizvodi“, kazao je Simović.
- Prepoznaju njeguški pršut, crmnička vina, naše sireve: pljevaljski, kolašinski lisnati, njeguški, kučki i brojne druge. Prepoznaju barske i ulcinjske masline i maslinovo ulje, džem od divlje narandže, suve ukljeve i dimljenog krapa, podgorički raštan i japrake, zetski kolač, pitu i priganice, cetinjski med i medovinu, kolašinski i gusinjski krompir i kačamak i brojne druge proizvode - kazao je Simović.
Potpredsjednik vlade izrazio je zadovoljstvo što rezultati istraživanja pokazuju da zajednički projekti na promociji plasmana domaćih proizvoda daju rezultate, da je povećana zastupljenost i vidljivost domaćih proizvoda i unaprijeđena percepcija potrošača.
- Moramo biti istrajni, jer je promjena navika potrošača dugotrajan proces, a posebno je važno da budemo istrajni u podizanju povjerenja u sebe i u domaće vrijednosti - poručio je Simović.
Ovom prilikom, pohvalio je vrijedne proizvođače, jer, kako je kazao, svjedočimo da se svakodnevno povećava obim proizvodnje i broj domaćih proizvoda koji se nude na tržištu, ali i kvalitet i izgled u skladu sa osvojenim standardima.
Simović je podsjetio da Vlada kroz brojne programe i mjere, iz godine u godinu sve snažnije podržava napore proizvođača u pravcu stalnog unapređenja kvaliteta i bezbjednosti hrane.
- Samo u posljednje dvije godine izgrađena su ili opremljena savremenom opremom 84 prerađivačka pogona širom Crne Gore, kroz investicije od preko 21 milion eura i bespovratnu podršku od oko 9 miliona eura. U ovim pogonima je otvoreno oko 400 novih radnih mjesta i sada radi preko 2.500 zaposlenih, a prihode ostvaruje i oko 10.000 kooperanat“, kazao je potpredsjednik Vlade ističući da je slična situacija i u sektoru primarne proizvodnje gdje je u ove dvije godine, preko 3.200 proizvođača realizovalo investicije vrijednosti oko 20 miliona eura, uz bespovratnu podršku oko 10 miliona eura.
- Ovi podaci jasno pokazuju dinamičan rast i osavremenjavanje naše poljoprivrede i dodatno ukazuju na značaj kupovine domaćih proizvoda i plasmana kroz sve veću turističku potrošnju. Na taj način garantujemo postojeća i stvaramo uslove za otvaranje novih radnih mjesta, unapređujemo ukupnu ekonomiju, snažimo naše fondove za unapređenje obrazovanja, zdravstva i brigu o onima kojima je pomoć potrebna - istakao je Simović.
Naglašavajući da je pred svima dosta posla, potpredsjednik Vlade je poručio da svako iz svog sektora treba da sagleda sve mogućnosti doprinosa zajedničkim ciljevima.
Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je da je povezivanje turizma i poljoprivrede od srateške važnosti za ekonomiju Crne Gore. „Koliko je značajno turističko tržište, pokazuje podatak da smo u prošloj godini ostvarili 2,2 miliona posjeta, sa oko milijardu i 40 miliona eura prihoda, a da podaci za predsezonu i najave za glavnu sezonu ukazuju da ćemo značajan rast ostvariti i ove godine“, kazao je Davidović.
On je najavio da će Domaći ukusi biti poseban segment turističke ponude Crne Gore, baziran na gastro ponudi, ne samo na domaćem tržištu, nego i svim regionalnim i ino tržištima, što je u skladu sa aktuelnim turističkim trendovima, kako bi privukli što veći broj turista.
- Odlučili smo da u fokusu naše ovogodišnje kampanje bude upravo ovaj projekat sa čijim vizuelnim identitetom i sloganom ćemo se predstavljati prije svega na tržištu regiona i domaćem tržistu, ali i na ostalim emitivnim trzištima. Naš cilj je da naši domaći proizvodi budu u što većoj mjeri zastupljeni u našim ugostiteljskim objektima na zadovoljstvo, kako turista tako i samih ugostitelja. Aktivnosti projekta, između ostalog, usmjerene su i na podsticanje saradnje između lokalnih proizvođača i hotelijera i ugostitelja, što će doprinijeti promociji crnogorskih proizvoda i tradicionalne kuhinje, čime se podiže nivo kvaliteta i konkurentnosti na turističkom tržištu, otvara mogućnost stvaranja novih radnih mjesta, i povećava se ukupan nivo doprinosa turizma bruto društvenom proizvodu Crne Gore - napomenula je direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić.
Logotip i slogan koji će pratiti realizaciju projekta “Domaći ukusi” odabrani su putem konkursa koji je objavila NTOCG. Na konkursu, za čiju selekciju je bio zadužen stručni žiri u čijem radu su učestvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, NTOCG, PKCG i renomirani grafički dizajneri, odabrani su radovi dva autora, Ive Ivanović i Nikole Markovića.





Posjeta : 976