0
Panel konferencija "Zaposlimo domaće"
Zapošljavanje domaćih - benefit za sve!

    - Zapošljavanje domaće radne snage benefit je za sve – radnike, poslodavce, državu – poručeno je sa Panel konferencije „Zaposlimo domaće“.
Javnu kampanju države, u susret turističkoj sezoni, organizovali su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje. Skup, čiji je cilj da se nezaposlena lica iz Crne Gore zaposle tokom ljetnje sezone, otovorio je ministar rada i socijalnog staranja i Kemal Purišić.

Ocijenjeno je da bi svi zajedno trebalo da budemo društveno odgovorni i damo doprinos zajednici i državi u kojoj živimo.
Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Crne Gore ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana.
- Vlada je u prethodnom periodu odgovorno radila na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta i efikasno funkcionisanje tržišta rada, uz povećanje aktivnosti radne snage i ukupne zaposlenosti, posebno u privatnom sektoru, i smanjenju nezaposlenosti, s ciljem ostvarivanja boljeg ekonomskog rasta i jačanja konkurentnosti domaće ekonomije - istakao je Purišić.
Poručio je da "radnu snagu trebamo učiniti konkurentnijom prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će kasnije, liberalizaciom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU, odnosno gdje dohodak i uslovi rada budu na većem nivou".
Crna Gora iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih. U susret ljetnjoj turističkoj sezoni, već je krenula potražnja za sezonskim radnicima.
Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić kaže da će, prema procjenama Zavoda za zapošljavanje, ovog ljeta biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika na primorju.
- Zato je dana prilika za apel i nezaposlenima i poslodavcima. Prvima da iskoriste šansu i prijave se za sezonski rad. A drugima - da ukažu povjerenje domaćim radnicima, jer je zaista puno razloga za to. Veće radno angažovanje domaće radne snage u sezoni doprinijeće prilivu sredstava u budžet, što nam je svima, iskreno vjerujem, veoma bitno. Sezonski oslovi, koje će mladi ljudi raditi tokom ljeta, vjerovatno nijesu oni za koje su se školovali. Važno je, međutim, da vide kako funkcioniše tržište. Osim zarađenog novca stiču radno iskustvo i navike koje im kasnije samo mogu pomoći, nezavisno kojom ce se profesijom baviti – poručio je Mustafić.
Posredstvom Zavoda, do sada je, tokom ljeta, zapošljavano blizu 10.000 lica. Ambicija Zavoda je da taj broj ove godine bude oko 11.000.
- Vjerujem da ćemo odgovoriti tom izazovu uprkos izraženom nedostatku u ponudi zanimanja turističko-ugostiteljske struke. Kako bi se uspješnije izborila sa tim problemom Crna Gora bi za početak trebala, po uzoru na prakse razvijenih zemalja, uvesti kategoriju stalnog sezonca. Ta, svojevrsna podrška sezonskim radnicima, omogućila bi njihovo vezivanje za poslodavce, tokom cijele godine, što bi bio snažan stimulans da ostanu u Crnoj Gori – istakao je direktor Zavoda.
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dragan Pejanović smatra da je bitno podići nivo povjerenja poslodavaca u mogućnosti, znanja i vještine domaće radne snage, a isto tako da će i interesovanje za sezonskim radom biti povećano.
- Obotrani je interes i treba ići u susret animiranja u poslodavaca i potencijalnih radnika. Cilj je, svakako, da stvorimo ambijent u kojem će poslodavci vidjeti interes da zaposle domaće radnike, ali i da domaćim radnicima sezonski rad učinimo privlačnijim- poručio je Pejanović.
Generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu u Ministartsvu održivog razvoja i turizma Olivera Brajović kazala je da je potreba za random snagom u turizmu sve veća, a da smo svjedoci takođe da iz godine u godinu kako naš turistički proizvod i ponuda sazrijevaju, rastu i kriterijumi za buduće radnike u ovoj oblasti.
- Ono što jednu destinaciju na svjetskoj turističkoj mapi svakako čini posebnom – jeste usluga. U tom smislu, naš je cilj da svake godine zaposlimo što kvalitetniju radnu snagu. Međutim, naša vizija je da iz godine u godinu broj domaćih radnika u ovoj oblasti bude sve veći – kazala je Brajović.
Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić kazao je da u cilju afirmacije crnogorskih preduzeća i jačanja kako nacionalne tako i međunarodne konkurentnosti, Ministarstvo ekonomije sprovodi finansijske i nefinansijske programe podrške biznis zajednici. Za 2019. godinu, kako je rekao, realizovaće Program za unapređenje konkurentnosti privrede kroz 10 programskih linija, za koje su opredjeljena budžetska sredstva u iznosu od 1,640 miliona eura.
- Realizacija definisanih programskih linija trebalo bi da doprinese povećanju izvoznog potencijala, usvajanju međunarodnih standarda poslovanja, razvoj inovativnosti, dalje jačanje prepoznatljivosti crnogorskih proizvoda i usluga, kao i njihovog boljeg pozicioniranja na tržištu, kao i brojne benefite za otvaranje novih radnih mjesta, čime se doprinosi privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore - istakao je Babić.
Tokom panel konferencije vođen je konstruktivni dijalog u kome su učestvovali predstavnici: Privredne komore, Unije poslodavaca, Poreske uprave, Uprave za inspekcijske poslove, Centra za stručno obrazovanje, Crnogorskog turističkog udruženja, Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva, Studentskog parlamenta UCG, Saveza sindikata, Unije slobodnih sindikata, te predstavnci poslodavaca iz primorskih opština u Crnoj Gori.
Definisani su modeli saradnje kako bi se više zapošljavala domaća radna snaga i obezbijedio kvalitetan kadar za potrebe poslodavaca





Posjeta : 1057