2
Programe KIC "Budo Tomović" u februaru pratilo oko 6000 posjetilaca
I u martu - bogato i dinamično!

       - Kontinuitet i kvalitet kulturnih događaja biće nastavljen i tokom marta pegrštom filmskih, pozorišnih, književnih, koncertnih i drugih umjetničkih večeri - dinamičan i bogat program za mart najavljuje KIC "Budo Tomović".
"Srce kulture grada" organizovaće sedam književnih večeri, šest koncerata, ugostiće na scenama KIC šest predstava, prikazaće pet filmova, a biće održano i još nekoliko intresantnih multimedijalnih umjetničkih večeri.

Muzički program KIC u okviru koncertnog ciklusa “Kompozitorke iz sjenke” koji je pokrenut sa ciljem da afirmiše žensko muzičko stvaralaštvo, predstaviće 7. marta program u cjelini posvećen savremenim kompozitorkama, po izboru i u izvođenju crnogorske pijanistkinje Marije Skender i Alesije Hjunkjung, soprana iz Južne Koreje.
U martu ćemo u velikoj sali premijerno predstaviti regionalno popularnu beogradsku grupu “Ničim izazvan” koja će pred Podgoričanima 26. marta promovisati nedavno objavljen album “Aurora”.
Drugi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” organizovaćemo 29. marta, a nastupiće 20 mladih crnogorskih pjevača, uz orkestar maestra Saše Magovčevića.
Renomirani kamerni duo u sastavu Vujadin Krivokapić, violina i Bojan Martinović, klavir nastupiće 21. marta, a cjelovečernji koncert 27. marta prirediće i mladi violinista Miljan Stanišić.
Intezivna i uspješna saradnja podgoričkog i novosadskog Kulturnog centra biće nastavljena koncertom mladog talentovanog crnogorskog pijaniste Andrije Jovovića koji će prvi put pred novosadskom publikom nastupiti 21. marta u prestižnoj sali Gradske kuće.
Informativno - edukativni program KIC-a prirediće u okviru ciklusa “Veče s piscem” književno veče posvećeno stvaralaštvu bosansko - hercegovačkog pisca Elvedina Nezirovića 4. marta.
Promociju zbirki priča i izložbu tematski naslovljenu “Biber”, na temu pomirenja u regionu, priredićemo u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju 13. marta. Udruženje pravnika Crne Gore pokreće Ius forum 20. marta.
Poznati hrvatski novinar, pisac i muzičar Krešimir Mišak 22. marta održaće predavanje “Stvaram ili vidim” u Velikoj sali.
Svoju prvu knjigu Jasenka Lalović “S one bande moje gore” predstaviće podgoričkoj publici 1. marta, a svoje novo izdanje pod nazivom “Vaskrsenje” promovisaće 12. marta i Radojica Stanković /Šanta Panta/.
Pokrenuće, u saradnji sa magistricom teorije kulture i studija roda Mirjanom Vlahović Andrijašević, serijal razgovora „Seksualnost - tabu ili ne“ a u martu će prva tema ovog serijala biti rezervisana za fenomen fatalnih žena - totalnih žena i promišljanja o njima iz muškog i ženskog ugla, uz popularne goste (15. mart).
Nakon nedavne premijere u okviru manifestacije MAKADO predstava “Žena koja je skuvala svog muža” kolašinskog “Korifej” teatra biće ponovo izvedena 6. marta na sceni DODEST. Kotorski “Teatar 303” gostovaće u KIC-u 28. marta sa monodramom Dragana Buzdovana “Crnogorac u tranziciji”, a od 8. do 11. marta bićemo domaćin i revije predstava agencija “Beo art”: “Severoistok”, “U agoniji”, “Balava” i “Frenki i Džoni”.
Filmski program KIC organizovaće projekciju najpoznatijih filmova britanskog filmskog reditelja Alfreda Hičkoka u sklopu revije “Majstori filmske režije” I od 19. do 22. marta, a na repertoaru će biti: “Prozor u dvorište” (1954), “Čovjek koji je previše znao” (1956), “Konopac” (1948) i “Psiho” (1960).
Višestruko nagrađivani film “Haytarma” (2013) inspirisan istinitim događajima, koji govori o deportaciji krimskih Tatara prikazaćemo 5. marta u saradnji sa Ambasadom Ukrajine, a istog dana biće otvorena i izložba fotografija “Krim pod okupacijom” čiji autori su novinari Radija Slobodna Evropa/Radio Slobode.
U izložbenom holu KIC 14. marta biće otvorena i izložba fotografija “Rat sjećanja” u organizaciji Centra za nenasilnu akciju i KIC.
Izuzetna posjećenost obilježila je i februar mjesec u KIC tokom kojeg je oko 30 raznolikih programa pratilo oko 6000 posjetilaca.
Za većinu naših programa ulaz besplatan, a od 1. marta moći će na bilternici KIC (radi od 9 - 20 h) da se kupe karte za koncert grupe “Ničim izazvan” 7 eura. Cijena karte za festival “Stare note - novi zvuci” je 2 eura. Cijena karte za predstavu “Crnogorac u tranziciji” je 5 eura.
Cijena karte za CKB Beo art reviju predstava je 10 eura, a više info oko karata na broj 068 880 152.
Besplatne ulaznice biće dijeljene za predstavu “Žena koja je skuvala svog muža”.
Više informacija o svim programima možete dobiti i na broj 664 237.
Posjeta : 101