2
Peti festival savremene klavirske muzike “Forte piano” u utorak i srijedu u "srcu kulture grada"
Svjetske premijere kompozicija - Okade i Perunovića!

       - Kompozicije koje će biti na repertoaru festivala pokazuju svu lepezu kompozitorskih postupaka u razradi teme. Ove godine učenicima muzičkih škola se pridružuju profesionalni pijanisti i profesori a biće prisutni kompozitori koji će na svoj način ostvariti kontakt s publikom i izvođačima - navele su direktorica Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" Zoja Đurović i direktorica KIC "Budo Tomović" Snežana Burzan najavljujući peti festival savremene klavirske muzike “Forte piano” - Omaž klasicima - koji će u utorak i srijedu biti održan u "srcu kulture grada".
Na programu su neka djela koja će prvi put biti izvedena na ovom festivalu i svjetske premijere kompozicija Nobuhira Okade i Aleksandra Perunovića.

Festival će biti otvoren nastupom učenika srednje muzičke škole koji svoja prva iskustva u komponovanju stiču u klasi kompozitora Milivoja Pićurića. Na koncertu “Stilske vježbe u komponovanju” predstaviće radove koje su napisali u stilu njima omiljenih kompozitora.
Istog dana na velikoj sceni KIC “Budo Tomović” u 19 biće upriličen koncert “Savremenici i klasici”, na kome će biti izvedena savremena muzička ostavarenja različitih autora, od Žarka Mirkovića i Slobodanke Bobane Dabović iz Crne Gore, Vasilija Mokranjca i Dejana Despića iz Srbije, Marije Gracio iz Hrvatske do svjetski poznatih kompozitora Helmuta Lahemana iz Njemačke i Adolfa Šnitkea iz Rusije. Na koncertu će svirati crnogorski pijanisti mlađe generacije: Milena Kovač, Vesna Damjanović, Nataša Popović, Tamara Jašović, Milena Nikočević, kao i Aljoša Lečić iz Hrvatske.
Drugog dana, u srijedu u koncertnoj sali Muzičke škole „Vasa Pavić“ u 13 biće predstavljen festival “Vikend savremenog klavira”, koji organizuje Konzervatorijum “Frederik Šopen” u Parizu pod pokroviteljstvom Opštine Pariz. O festivalu će govoriti pijanistkinja Armin Varvarian, koordinatorka festivala.
Festival se nastavlja na velikoj sceni KIC „Budo Tomović“ u nekoliko programskih cjelina: u 17 koncertom “Francuske posvete klasicima”, na čijem programu su djela francuskih kompozitora: Kloda Debisija, Morisa Ravela, Anri Ditijea, Artura Honegera, Fransisa Pulanka, Žerara Gaspariana, Nobuhira Okada. Na ovom koncertu nastupiće učenici muzičke škole „Vasa Pavić“, a prvi put će im se pridružiti učenici iz drugih crnogorskih srednjih muzičkih škola: “Andre Navara” iz Podgorice i “Dara Čokorilo” iz Nikšića, kao i iz Konzervatorijuma “Frederik Šopen” iz Pariza.
U nastavku festivala, na koncertu “U stilu Prokofjeva”, biće predstavljena zbirka kompozicija pod nazivom “Deset grimasa”, savremenog francuskog kompozitora Bernara Kola, koju je napisao u stilu velikog ruskog klasika 20. vijeka.
Za kraj festivala biće upriličena promocija klavirske muzike Aleksandra Perunovića, crnogorskog kompozitora i docenta na Muzičkoj Akademiji na Cetinju, u sali DODEST u 19, nakon čega će - u velikoj sali od 19 - uslijediti cjelovečernji koncert pijaniste Bojana Martinovića, koji će izvesti djela Aleksandra Perunovića.
Posjeta : 109