0
Božićna poslanica Mitropolita Crnogorske pravoslavne Crkve Mihaila
Ujedinimo se oko - svojih svetinja!

      - Crnogorska Pravoslavna Crkva se zalaže za mir i slogu, bratstvo i jednakost među ljudima. Crnogorska Pravoslavna Crkva koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Božiću i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: Sad je vrijeme milosti, sad je vrijeme spasa, ujedinimo se oko svojih svetinja i svete Crnogorske Pravoslavne Crkve - ukazao je u božićnoj poslanici mitropolit CPC Mihailo i poželio svim pravoslavnim vjernicima, građanima Crne Gore i u dijaspori, mnogo sreće, radosti i božanskog veselja.

- Po milosti Božjoj Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski gospodin Mihailo sa svim arhijerejima, svještenstvom i monaštvom Crnogorske Pravoslavne Crkve svima sinovima i šćerima naše Svete Crkve: Blagodat, milost i mir od Boga Oca, i gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz radosni Božićni pozdrav: Mir Božji, Hristos se rodi!
MIR BOŽJI , HRISTOS SE RODI !
Crnogorci i Crnogorke, dragi vjernici, poštovani prijatelji, hrišćani u cijelom svijetu doživljavaju neizmjernu radost, rođenje Gospoda Isusa Hrista.
Prije dvadeset vjekova u pećini blizu Vitlejema dogodio se jedinstven događaj u istoriji ljudskoga roda, rodio se Spasitelj svijeta, zablistalo je obećano sunce, da obasja cio svijet zracima Božje milosti.
Tom istorijskom događaju za ljudski rod obradovaše se anđeli i prvi objaviše vijest rođenja Sina Božjeg i zapjevaše pjesmu: “Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja”. (JV. po Luci, 2,14.),
Suština Božića je Blagovijest da se Bog rodio kao čovjek iz ljubavi prema ljudima, da bi sve ljude i tvorevinu preporodio i ovjekovječio u crkvi. U njoj se otkriva buduće carstvo Božje, kao vječna zajednica Boga i čovjeka.
Naše ponovno rođenje, Duhom Svetijem u tajni svetoga krštenja, ne bi nam bila darovana da se Gospod Isus Hristos, nije rodio od Duha Svetoga i Djeve Marije. Pozivaju se Crnogorci i Crnogorke da čuvaju crnogorski identitet, našu svetu autokefalnu Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, narod i državu.
Neka vas Crnogorci i Crnogorke u dane Božića skupi bratska ljubav, Sveti Krst i Jevanđelje, da se Crnogorci slože.
Da se molimo Gospodu da urazumi silnike, koji su uzurpirali naše svetinje (crkve i manastire), te se ne možemo moliti Gospodu na našim oltarima.
Beogradskoj patrijaršiji odnosno tzv. Crnogorsko-primorskoj mitropoliji Srpske Pravoslavne Crkve sve je dozvoljeno a Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi sve oduzeto.
Hvala Bogu da nije došlo do težih incidenata koje svakodnevno izaziva Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori.
Da je riješeno crkveno pitanje Crnogorske Pravoslavne Crkve u skladu sa najstrožijim evropskim standardima, Crna Gora bi već bila u Evropskoj Uniji.
Crnogorci nijesu Srbi, već Crnogorci koji obnavljaju svoju državu.
Slaveći sveti dan rođenja Hristova, pozivam vas da istrajno slijedite put spasitelja, put njegova učenja kroz svoju dugu viševjekovnu istoriju.
Crnogorska Pravoslavna Crkva se zalaže za mir i slogu, bratstvo i jednakost među ljudima. Crnogorska Pravoslavna Crkva koja je u dugoj istoriji dijelila narodnu sudbinu raduje se Božiću i očinskom ljubavlju grli svu svoju đecu, ma đe bili, u zemlji ili rasijanju, poručujući im: Sad je vrijeme milosti, sad je vrijeme spasa, ujedinimo se oko svojih svetinja i svete Crnogorske Pravoslavne Crkve.
Svim pravoslavnim vjernicima, građanima Crne Gore i u dijaspori, mnogo sreće, radosti i božanskog veselja.
Blagodat Gospoda Isusa Hrista i ljubav Boga i Oca i zajednica Svetoga Duha sa svijema vama.
Hristos se rodi!
Vaistinu se rodi!
Srećna Vam Nova 2019.
Neka je vječna Crna Gora i autokefalna Crnogorska Pravoslavna Crkva, bez koje nema države Crne Gore.
Posjeta : 158