1
Crnogorski premijer o odluci Ustavnog suda
Sudovima dat - legimitet!

    - Današnja odluka Ustavnog suda potrvđuje zakonitost rada Višeg i Apelacionog suda i zakonitost njihovih odluka. Dakle, stavovi Demokratskog fronta i njihovih advokata, da je ta odluka nezakonita je pali su u vodu. Ustavni sud je na osnovu ustavne žalbe pokrenuo postupak ocjene ustavnosti člana 119 ZKP i vidjećemo kako će se taj postupak završiti. Možda će biti potvrđena ustavnost stava 2 člana 119, a možda neće. Dakle, današnja odluka Ustavnog suda dala je puni legitimitet redovnim sudovima, djelovanju Specijalnog državnog tužilaštva i potvrdila kredibilitet Ustavnog suda – odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković nakon "Premijerskog sata".

Premijer je podsjetio na optužbe opozicije da je Ustavni sud marioneta vlasti i politike i istakao da današnja odluka Ustavnog suda potvrđuje da su institucije kredibilne, da su sposobne, autonomne i spremne da izvršavaju zakone.
Na pitanja o eventualnoj odgovornosti ukoliko se neko zakonsko rješenje proglasi neustavnim, premjer je rekao da tu odgovornosti nema, te da je to pravo pojedinaca i subjekata u društvu da pokreću postupke ustavnosti.
- Govorili su da je Viši sud postupao nezakonito, vidjeli ste da je Ustavni sud rekao da nije. Govorili su da je Apelacioni sud donio nezakonitu odluku, Ustavni sud je potvrdio da je odluka Apelacionog suda zakonita. Da je specijalni tužilac postupao u skladu sa ovlašćenjima ZKP-a odnosno člana 119 - dakle zakonito – rekao je premijer.
Ali istovremeno, dodao je on, Ustavni sud je uvažio zahtjeve podnosilaca ustavne žalbe da pokrene postupak ocjene ustavnosti toga člana.
- Ko kaže da će biti neustavan? Možda hoće možda neće. Dakle, ovdje sudovi u Crnoj Gori rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom i ja sam danas ponosan na tu činjenicu jer ni jedna odluka u postupku poslanika Medojevića nije pravno obesnažena – naglasio je predsjednik Marković.
Ali, istakao je on, ovo je istovremeno poruka da se u Crnoj Gori ne mogu optuživati ljudi na način na koji to radi poslanik Medojević. Predsjednik je istakao da se ne može reći za bilo kojeg građanina ili za bilo kojeg funkcionera funkcionera da je silovatelj, a da za to ne ponudite dokaze.
- Zamislite kad bismo kreirali takav ambijent u zemlji. Sjutra bi u toj situaciji mogao da se nađe neko od vas ili iz vaših porodica. Ne može toga biti i neće toga biti. Dakle, danas slavi pravo i zakonitost u Crnoj Gori, a ne nasilje i neodgovornost iza kojeg stoji DF - rekao je premijer.
Upitan da li je Ustavni sud pokušao da zaobiđe direktno odlučivanje o ustavnim žalbama, predsjednik je odgovorio negativno. Pojasnio je da Ustavni sud radi u vijećima koja moraju odluku da donesu jednoglasno.
- Po jednoj i drugoj žalbi u dva vijeća nije bilo jednoglasnosti i to ide na plenarnu sjednicu Ustavnog suda. To je predviđeno Zakonom o Ustavnom sudu. Dakle Ustavni sud je radio u skladu sa zakonom – zaključio je Marković.
Posjeta : 95