2
Od sinoć ugašena svijetla ispred zgrade uprave Glavnog grada
U mraku zbog - Podgoričke skupštine|

- Na simboličan način želimo jasno da iskažemo odnos prema Podgoričkoj skupštini, događaju koji zasigurno predstavlja mračnu stranu crnogorske istorije. Podsjećamo, od 24-29. novembra 1918. godine, odlukama Velike narodne skupštine, Crna Gora je izgubila svoju državnost. Pripajanjem Crne Gore Srbiji, svrgavanjem dinastije Petrović-Njegoš, kao i pripremom gašenja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, ime države CrneGore nestalo je sa mape evropskih zemalja - saopšteno je iz Glavnog grada, ispred čije su upravne zgrade sinoć ugašena svijetla i tako će ostati do četvrtka.

Takozvana Podgorička skupština, bila je razlog za Božićni ustanak crnogorskih patriota u januaru 1919. godine i „bijeli teror“ tokom kojeg su srpska vojska i žandarmerija počinili masovne zločine širom Crne Gore.
Nažalost, danas nakon čitavog vijeka, svjedočimo tome da podjele i netrpeljivosti koje su tada stvorene još uvijek nijesu prevaziđene. Još više zabrinjava činjenica da i pored nespornih dokaza o destruktivnim posledicama Podgoričke skupštine, postoje subjekti koji ovaj datum slave i afirmišu.
To je razlog zbog kojeg smo se ukratko vratili u prošlost, da podsjetimo građane Podgorice i Crne Gore da istoriju ne smijemo zaboraviti kako bi na putu uspjeha i razvoja, na kojem se Glavni grad nalazi, bili savjesni i ponosni činioci koji njeguju ideje demokratskih vrijednosti, #poštovanja i ljubavi prema svom gradu i svojoj državi.
Posjeta : 107