2
Kako je lider Grupe za promjene postao najpopularniji u Crnoj Gori
Za dobitak - troznak!

    Sjedjeti na dvije stolice, zaokružiti na izbornom listiću dva kandidata ili igrati troznak na sportkoj prognozi - prvo nije (ne)moguće, a drugo i treće niti je moguće niti je dozvoljeno. Jednostavno, neregularno je i nevažeće. Izuzetak, koje potvrdjuje pravilo, je Nebojša Medojević, lider Grupe za promjene.

    Nesporno medijska ličnost broj jedan i najpopularniji u Crnoj Gori, kako pokazuju istraživanja CEDEM, po sistemu "izgleda šašavo, ali ne boli" već duže uspijeva u tome.
    Oni koji nemaju "kratko pamćenje" lako će se prisjetiti "minulog rada" i "radnog staža" Medojevića.
    Kada je to bilo lagodno bio je pri Vladi i o njenom trošku izučavao iskustva tranzicije i privatizacije u zemljama u okruženju. Pošto je "pokupio svo znanje ovoga svijeta" i preko noći izrastao u eksperta, Medojević je iskoristio dva mini prelazna roka. Malo je bio sa liberalima, a malo sa SDP. Kako ni to nije zadovoljilo njegove apetite - Eureka! "Vladin učenik" našao je utočište u nevladinom sektoru i postao njen najgrlatiji kritičar. Uz pomoć donatora, izgovarajući krupne riječi o kriminalu i korupciji vlasti i sve ono što lako prolazi kod naroda, koji zbilja živi na ivici egzistencije, izvršni direktor GZP za prelaznu vladu nalazi istomišljenike u SNP i SNS.
   - Vladu eksperata želi i većina gradjana - dolazi do zaključka GZP ispitivanjem (grupe) javnog mnjenja. "Sa stanovišta PARTIJSKE preferencije najveći broj zagovornika ideje ekspertske vlade je medju pristalicama GRUPE ZA PROMJENE -76,2 odsto"...
    E, ovdje se začarani krug zatvara. Prvo su, izgleda, strani donatori shvatili da finansirajući GZP, ne odobravaju grantove istinskoj NVO. "Shvatajući", bolje rečeno, otkrivajući sopstveni konflikt interesa ( inače, omiljenu mu temu) lider NEPROFITNE i NEPOLITIČKE GZP, (ne)zvanični ekspert za sve i (ne)zvanični lider opozicije nazad više ne može! Rezultati koje je postigao fingirajući NVO i svakodnevno kritikujući vlast, doveli su ga "na crtu", a na nju se ne može bez jasne ponude. Osim što je deklarativno ponudio prelaznu vladu i "samostalnu Crnu Goru prihvatljivu za sve"(!?) i što najavljuje projekat "Osnovi održivog razvoja Crne Gore", Medojević nema konkretne prijedloge za pitanja državnog statusa, crkve, jezika... Po njemu, to sada nije interesantno (!) a Rade Bojović, analitičar CEDEM, ukazuje da je Medojeviću popularnost porasla upravo zahvaljujući izbjegavanju ovih vrućih tema. "Po strukturi GZP vidimo da su oni jednom nogom u EU, a drugom u Ševeningenu" - ukazuje Bojović.
    Bilo kako bilo, uprkos navedenim plusevima koje je stekao u javnosti, prvi čovjek GZP, ako hoće u regularnu izbornu trku, moraće da ponudi argumente za parlamentarne izbore i - konkretan program! Vrijeme je da zaigra "fiks", ili "duplu šansu"(koaliciju sa prosrpskim strankama) a "majstorsko rešeto" i eventualni izbori pokazaće da li je to dobitna kombinacija, ili će "fiks" biti kiks.
    Jednostavno, "troznak" nije dozvoljen, a samozvanac može uspješno da igra samo na sceni CNP!



B.Čukić

Posjeta : 2353