1
Sve oči uprte u američko ministarstvo finansija
Rekordni kurs eura!

          Kurs eura približava se ponovo rekordnom nivou prema dolaru kako devizna tržišta nervozno iščekuju podatak o prilivu kapitala u SAD, s obzirom na zabrinutosti oko toga kako će SAD finansirati svoj golemi trgovinski manjak.

          Do podneva se kurs eura kretao oko 1,2962 dolara, a tokom jutra dosegnuo je i 1,2986 dolara, te se nalazi nadomak prošlonedeljnog zabilježenog rekorda od 1,3005 dolara. U odnosu na američku valutu jen je ojačao 0,12 posto, na 105,3 jena za dolar.

          Sve oči uprte su u američko ministarstvo finansija, koje će tokom dana objaviti podatak o prilivu inostranog kapitala, što se smatra ključnim pokazateljem kako se finansira golemi manjak u američkom platnom bilansu.

          "Kurs dolara nastavlja bilježiti gubitke zbog negativnih stranih direktnih ulaganja i ulaganja u portfelj dionica", ustvrdio je valutni strateg HBOS-a Steven Pearson. Podatak o prilivu kapitala opisao je kao "izvor ranjivosti za dolar".

          Tržišni učesnici takođe su oprezni uoči sastanka EU ministara finansija, koji bi trebao danas završiti. Dealeri su na oprezu u pogledu izjava evropskih predstavnika vezanih za snažan rast kursa eura.





Posjeta : 1739