0
Narodni muzej organizuje izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja"
Postavka o - dobrobiti vakcina!

            - Cilj ovog projekta je da se pomoću istorijskih izvora podigne svijest građanstva o dobrobitima kolektivne imunizacije. Ova izložba se ne bavi samo prošlošću, već Narodni muzej, sa svojim partnerima, želi da proaktivno artikuliše otvorena pitanja današnjice - najavljuje Narodni muzej Crne Gore izložbu "Vakcinacija je pola zdravlja", koja će od srijede u 19 biti otvorena u CGU "Miodrag Dado Đurić".

U godini kada se obilježava vijek od početka pandemije španske groznice, svjedoci smo da u posljednih nekoliko godina antivakcinacioni pokret jača. Jedan od razloga je to što je čovjek druge polovine XX vijeka zaboravio kakve su sve bolesti i epidemije spriječene zahvaljujući vakcinacijama. Male i velike boginje, rubeola, grip, difterija, tuberkuloza i druge pošasti su desetkovale stanovništvo tokom vjekova, sve dok nijesu otkrivene vakcine koje su ih svele na najmanji stepen zaraze.
Veliki uspjeh programa vakcinacije učinio je da o opasnostima od nevakcinisanja većina ljudi danas skoro da ne razmišlja, a informacije koje dobijaju sa interneta i/ili iz medija dodatno povećavaju sumnju u ispravnost i korisnost vakcinisanja.
Izložbom „Vakcinacija je pola zdravlja – imunizacija nekad i sad“ Narodni muzej Crne Gore želi doprinijeti aktivnom i otvorenom dijalogu predstavljajući materijal iz svog fonda koji se bavi pitanjem narodnog zdravlja i imunizacije stanovništva u crnogorskom društvu, a koji do sada nije javno prezentovan.
   Kustosi izložbe >>> istoričari: Филип Кузман i Vukan Ražnatović.
Partneri u projektu su Institut Za Javno Zdravlje, Svjetska zdravstvena organizacija – kancelarija za Crnu Goru, Dom zdravlja Cetinje, Bolnica "Danilo I", Crnogorska Kinoteka i National Library of Montenegro "Đurđe Crnojević".
Posjeta : 155