0
Pozdravna riječ predsjednika Crne Gore na proslavi Dana Vojske Crne Gore na Cetinju
Naša vojska - uz najmoćnije!

    - Bez obzira na veličinu, Vojska Crne Gore bila je uvijek i pouzdan saveznik u vojnim alijansama, u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svjetskom ratu, u savezu sila Antante. Crna Gora je i u okviru antifašističkog pokreta u Drugom svijetskom ratu dala neprocjenjiv doprinos njegovoj pobjedi.
Ona je i simbolički i faktički bila luča antifašističkog i oslobodilačkog pokreta u porobljenoj Evropi.
- Na sreću, ratne sukobe, kao i ratnu slavu ostavili smo istoriji i istoričarima. Savremena Crna Gora je važan faktor regionalne stabilnosti. Naša vojska danas ima svoje posebno mjesto i ulogu, i svoju prepoznatljivost u atlantskom vojnom savezu, rame uz rame s najvećim i najmoćnijim silama svijeta - naglasio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na proslavi Dana Vojske Crne Gore na Cetinju.
Pozdravnu riječ predsjednika Crne Gore prenosimo integralno:


- Već drugu godinu Vojska Crne Gore slavi svoj Dan kao sastavni dio snaga NATO, najvećeg vojno političkog saveza u istoriji čovječanstva.
Upravo je dobro osposobljena, efikasna, interoperabilna Vojska Crne Gore bila snažan pokretač zemlje do ostvarenja prvog spoljnopolitičkog prioriteta - članstva u Alijansi. Siguran sam da će se tek sa vremenske distance objektivno sagledati i cijeniti veličina i značaj tog podviga, najvećeg poslije obnove crnogorske državnosti prije 12 godina. Svoj međunarodni kredibilitet naša Vojska legitimisala je zapaženim učešćem i saradnjom u misiji NATO u Avganistanu, kao i u vojnim misijama EU i UN. Danas u statusu članice, naša zemlja doprinosi misijama i operacijama Alijanse čiji je cilj odvraćanje i odbrana na Istočnom i Južnom krilu, kao i projektovanje stabilnosti van granica NATO. Ojačali smo svoje učešće u misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu povećanjem kontigenta i kontinuiranim finansijskim doprinosom održivosti avganistanskih snaga bezbjednosti. Donijeta je i odluka o našem učešću u misiji KFOR na Kosovu, u cilju dodatnog doprinosa regionalnom miru i stabilnosti. Vojnici Crne Gore će učestvovati u okviru snaga NATO u Letoniji pod vođstvom Kanade, i u Poljskoj pod komandom SAD. Takođe, nastavićemo da doprinosimo komandnim strukturama NATO.
Riječju, Crna Gora se pokazuje odgovornim partnerom i saveznikom u svim aspektima koje podrazumijeva novi status. Već izdvajamo za odbranu 1,7% BDP-a, s jasnim planom da i prije 2024. dostignemo 2%, kao i 20% ukupnog budžeta odbrane za modernizaciju do 2022, što je standard NATO. Naravno, to je izdvajanje za našu odbranu i Vojsku, a ne kako bi htjeli predstaviti kritičari i protivnici aktuelne državne politike – neodgovorno trošenje novca poreskih obveznika za NATO. Dakako, i NATO smatramo svojim, o čemu najbolje svjedoči član 5 Vašingtonskog ugovora.
Članstvo u Alijansi je snažan podsticaj ka ostvarenju sledećeg spoljnopolitičkog cilja, članstva u EU, s obzirom da smo u poodmaklom pregovaračkom procesu. Takođe, već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz veći priliv investicija ne samo iz država NATO, već i iz cijelog svijeta, dok je broj turista iz zemalja Alijanse povećan u prvoj godini za 25%. Stabilnost i ojačana bezbjednost snažno doprinosi ostvarenju najvažnijeg prioriteta naše državne politike - bržeg ekonomskog, institucionalnog i demokratskog razvoja. Crna Gora je nakon obnove nezavisnosti u kontinuitetu najdinamičnija ekonomija u našem regionu s realnim izgledima da takav trend sačuva i u narednom srednjoročnom periodu.
Takođe, kontinuirani i sistematični razvoj institucija, kao i unapređenje vladavine prava, pouzdan su temelj sigurnosti građana i demokratske emancipacije crnogorskog društva.
Koristim priliku da posebno naglasim značaj našeg članstva u NATO i za region u kojem živimo. Sa zakašnjenjem, iz poznatih razloga, Zapadni Balkan se ipak opredijelio za integraciju u evropski sistem vrijednosti. Vjerujem da pozitivni primjeri kao što je crnogorski doprinose istrajnosti državnih politika svih zemalja regiona na tom kursu. To može biti od presudnog značaja za očuvanje i unapređenje stabilnosti i otvaranje perspektive bržeg razvoja zapadnobalkanskog društva u cjelini. Takođe, nadam se da ćemo na našem kontinentu i šire obnoviti odgovornost prema euroatlantskom partnerstvu i tekovini koju je ono stvorilo poslije Drugog svjetskog rata. Posebno u pogledu kvaliteta života, prvenstveno Evropljana i Amerikanaca, ali i ne samo nas. Vrijednosti euroatlantizma i danas predstavljaju pokretač napretka ukupnog čovječanstva, a da bi to i ostale, biće potrebno više povjerenja i saradnje sa obje strane Atlantika. Crna Gora se s poštovanjem odnosi prema tom velikom zajedničkom svjetskom nasljeđu.
To je sasvim logično, imajući u vidu oreol Crne Gore kao kolijevke slobode. Vojska Crne Gore je jedna od temeljnih institucija naše savremene države. U modernoj crnogorskoj vojsci sjedinjena je naša slobodarska tradicija i naša euroatlantska stvarnost.
U njenoj sadašnjoj ulozi jasno se prepoznaju vizija i stremljenja moderne Crne Gore, snažno utemeljena u našoj velikoj istoriji i herojskim podvizima mnogih generacija. Te ideje su bile i ostale zajedničke: sloboda, nezavisnost i odbrana mira i nacionalnog i državnog dostojanstva.
I događaj iz 11. vijeka, čiji je datum uzet za Dan Vojske Crne Gore, bio je akt junačke odbrane nezavisnosti. Bitka između Dukljanske i Vizantijske vojske 1042. samo je jedna u nizu pobjedničkih kojima se branila nezavisnost i sticala sloboda. Kao i sve naše bitke, i ova je vođena protiv višestruko brojnijeg neprijatelja, protiv jednog velikog carstva. Borba za slobodu i nezavisnost postala je kroz istoriju ne samo najčešći cilj naših ratova, nego na neki način i obrazac života generacija naših predaka. Takve su bile i naše bitke u 18, 19, kao i u 20. vijeku kada smo sticali nezavisnost i stvarali državu. Pokretale su nas na to slobodarske i državotvorne ideje. Te ideje, stvarane ovdje na herojskom Cetinju, osnova su na kojoj je kasnije nastao snažan crnogorski antifašistički pokret, kao i temelj naše savremene države. Istorijska je činjenica da smo s ratnim protivnicima nakon sklapanja mira najčešće vrlo brzo uspostavljali odnose uzajamnog poštovanja i saradnje, jer smo ratovali hrabro i časno poštujući norme na kojima počiva vojničko viteštvo. Tako je bilo od Vizantijskog, do Osmanskog carstva. Zato su nas uvažavali i naši neprijatelji, najmoćnije imperije na svijetu. Bez obzira na veličinu, Vojska Crne Gore bila je uvijek i pouzdan saveznik u vojnim alijansama, u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom svjetskom ratu, u savezu sila Antante. Crna Gora je i u okviru antifašističkog pokreta u Drugom svijetskom ratu dala neprocjenjiv doprinos njegovoj pobjedi.
Ona je i simbolički i faktički bila luča antifašističkog i oslobodilačkog pokreta u porobljenoj Evropi.
Na sreću, ratne sukobe, kao i ratnu slavu ostavili smo istoriji i istoričarima. Savremena Crna Gora je važan faktor regionalne stabilnosti. Naša vojska danas ima svoje posebno mjesto i ulogu, i svoju prepoznatljivost u atlantskom vojnom savezu, rame uz rame s najvećim i najmoćnijim silama svijeta.
Poštovani pripadnici Vojske Crne Gore,
Vi ste odabrali jedan od najčasnijih poziva, koji je u Crnoj Gori uvijek bio na posebnoj cijeni. Nadležni državni organi, kao i vrhovna komanda, čine i činiće sve da Vojska uvijek bude državna institucija za poštovanje. Kao i vojničko zanimanje koje će biti dostupno samo najboljima, najspremnijima, i najodanijima svojoj državi Crnoj Gori. Država će učiniti sve za poboljšanje vašeg socijalnog statusa, i za modernizaciju vojske u skladu sa savremenim potrebama i trendovima.
Čestitam vam 7. oktobar – Dan Vojske Crne Gore, uz najbolje želje za mir i blagostanje, za profesionalne uspjehe i ličnu i porodičnu sreću.
                                        Živjeli!

Posjeta : 128