1
Predsjednik parlamenta Mađarske
Prijem Crne Gore u EU - "već sjutra"!

    - Odnosi naših država su takvi da Mađarska Crnu Goru doživljava kao svog počasnog susjeda - ukazao je medijima predsjednik parlamenta Mađarske Laslo Kover koji u našoj zemlji boravi predsjednik parlamenta Mađarske na poziv predsjednika Skupštine Ivana Brajovića.
On je ponovio stav zvaničnika Mađarske da bi prijem Crne Gore u EU mogao biti realizovan „već sjutra i bez problema“.

Princip regate, smatra Kover, jedino je pravedno i politički praktično rješenje, kao i dobar pokazatelj perspektive drugim državama Zapadnog Balkana. Na putu ka EU Mađarska će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori koja je tokom posljednjih nekoliko godina doživjela snažan ekonomski razvoj na dobrobit svojih građana –rekao je na sastanku predsjednik mađarskog parlamenta. On je podsjetio da je u posljednjih pet mjeseci robna razmjena porasla za 25%, a otvaranjem direktne avionske linije između Budimpešte i Podgorice dat je doprinos intenzivnijem razvoju turizma.
Predsjednik Skupštine Crne Gore naglasio je da odlični politički odnosi Crne Gore i Mađarske koji imaju za cilj imaju jačanje ekonomske saradnje u interesu građana mogu služiti za primjer. Brajović je podsjetio da je Mađarska u ovoj godini druga zemlja sa najviše direktnih stranih investicija u Crnoj Gori, a parlamenti u okviru svoje nadležnosti treba da pomognu i pospiješe ekonomsku saradnju. Formiranjem parlamentarnih grupa prijateljstva stvorene su osnove za jačanje parlamentarne saradnje, a planirani su zajednički sastanci odbora za međunarodne odnose, ekonomiju i turizam – najavio je predsjednik Skupštine. On je još jednom iskazao zahvalnost Mađarskoj na bezrezervnoj podršci članstvu Crne Gore u NATO i EU.
Posjeta : 165