3
Savjet za zaštitu životinja
U rješavanju problema - zajednički pristup!

    - Zajednički pristup u rješavanju problema kakvi su narastajuća populacija pasa lutalica, učestali napadi pasa na ljude i brojni slučajevi nehumanog odnosa prema životinjama neophodan je kako bi došli do sistemskih i trajnih rješenja, a uvažavajući ono što su uporedna iskustva brojnih razvijenih država - napomenuo je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na trećoj sjednici Savjeta za zaštitu životinja.

- Na zajedničku, efikasnu i konkretnu akciju pozivaju nas ožiljci, stres i suze izazvani napadima pasa: četvorogodišnje djevojčice iz Mojkovca jula ove godine dječaka iz ulice Mitra Bakića u Podgorici jula ove godine troje djece i jedne odrasle osobe za samo sedam dana u junu u Budvi, četvorogodišnje djevojčice iz sela Ponari u Podgorici aprila ove godine, kao i brojni drugi slučajevi širom Crne Gore, poput onoga iz jula 2014. koji se desio ovdje u centru Berana, u ulici 13. jula, kada je pas lutalica napao petogodišnju djevojčicu - neveo je Simović i ukazao:
- Sa druge strane, slučajevi trovanja životinja, kakav smo imali prije dva dana u Tivtu, predstavljaju krivično djelo "mučenje i ubijanje životinja", ali mogu i predstavljati i krivično djelo "izazivanje opšte opasnosti", zbog činjenice da je otrov rasut po javnim površinama kojima se kreće veliki broj ljudi, pogotovo djece. Ovakvi i slični primjeri nezakonitog i nehumanog odnosa prema životinjama su brojni i u drugim opštinama. Opominju česte slike čopora lutalica, jednako i u urbanim kvartovima naših gradova i na njihovoj periferiji. Opominju i slike gdje zbog neodgovornih vlasnika opasni psi slobodno šetaju dječijim igralištima ili parkovskim šetalištima.
- I zbog toga smo danas ovdje svi zajedno – Vlada, lokalne samouprave, veterinarska struka, civilni sektor i šaljemo poruku spremnosti da partnerski, ozbiljno i osmišljeno pristupimo rješavanju ovih problema. Partnerski prihvatajući ovo kao zajedničke probleme, a zaboravljajući praksu u kojoj su se energija i vrijeme trošili u traganju za nadležnostima i bježalo od odgovornosti i nadležnosti - poručio je Simović.
On je podsjetio da je Vlada, suočavajući se sa ovim problemima i svojim odgovornostima, preduzela brojne konkretne aktivnosti. U maju ove godine formiran je Savjet za zaštitu životinja u kome su, kako je kazao, stručne, odgovorne i posvećene osobe iz nadležnih državnih institucija, veterinarske struke i civilnog sektora. Pripremljen je podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca i koji će biti objavljen ovih dana. Obezbijeđena su finansijska sredstva i pripremljena dokumentacija za nabavku, u cilju nadogradnje postojeće centralne baze životinja i centralnog evidentiranja pasa. Simović je naveo i da je data sugestija da se u Programu mjera obavezne zdravstvene zaštite životinja planiraju sredstva za nabavku čipova, vakcina i vakcinaciju protiv bjesnila.
Kako je naveo, obezbijeđeno je i 100.000 eura za nevladine organizacije za podršku projektima izgradnje skloništa i brojanje pasa lutalica. Radi se i na Strategiji za napuštene pse, zašta je obezbijeđena podrška iz IPA fondova, a uspostavljena je i komunikacija i saradnja sa Međunarodnom organizacijom za zdravlje životinja (OIE).
Potpredsjednik Vlade je istakao da su za hitnu akciju sa lokalnog nivoa, pored ključnih razloga o kojima je govorio, važni i brojni drugi razlozi, a to je da, za sada, samo osam opština ima izgrađena skloništa, da stanje i način upravljanja i u tom malom broju skloništa nije ni na približno dobrom nivou, kao i da su za samo godinu i po dana opštine izdvojile oko 500.000 eura za nadoknadu građanima zbog posljedica napada pasa lutalica. On je dodao i da je mali broj opština usvojio odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim kućnim ljubimcima.
- I zbog svega ovoga, još jednom želim da vas pozovem na zajednički pristup u rješavanju ovog problema kako bi zajednički došli do sistemskih i trajnih rješenja, a uvažavajući ono što su uporedna iskustva brojnih razvijenih država. U ovakvom pristupu neophodna je komunikacija i edukacija vlasnika životinja, a u konačnom biće neophodna i pooštrena kaznena politika nakon svega urađenog prema neodgovornim pojedincima. Vjerujem da ćemo ovom zadatku svi zajedno odgovoriti - poručio je Simović.
Sjednica Savjeta bila je prilika da potpredsjednik Vlade Milutin Simović dodijeli ugovore o podršci nevladinim organizacijama koje su izabrane po javnim konkursima Ministarstva poljoprivrede za finansiranje projekata/programa NVO u oblasti zaštite dobrobiti životinja. Na konkursu „Izgradnja i upravljanje skloništima za napuštene kućne ljubimce“, podržano je pet projekata prijavljenih od strane: NVO ,,Natura” Kolašin,
NVO ,,Šapice” Bar, NVO ,,Mreža” Plav, NVO ,,Spasi me” Bar i NVO ,,K9 Montenegro Svjetska zaštita životinja” Podgorica.
Kroz konkurs „Izgradnja i upravljanje skloništa za napuštene kućne ljubimce“, podršku za prijavljene projekte dobilo je, takođe, pet organizacija: NVO ,,Feniks” Cetinje, NVO ,,Nikšićko udruženje za zaštitu životinja“,NVO ,,Ruka-Šapi“ Podgorica, NVO ,,Prijatelji pasa“ Tivat i NVO ,,K9 Montenegro Svjetska zaštita životinja”.
Posjeta : 159