0
Ministar Darmanović učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Londonu
Potvrđena posvećenost - stabilnom regionu!

       Posvećenost dostizanju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona, utemeljenog na evropskim vrijednostima, koji je u funkciji evropske bezbjednosti zajednički je potvrđena na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Londonu na kojem je učestvovao i crnogorski ministar vanjskih poslova profesor dr Srđan Darmanović.

Darmanović je naglasio da Crna Gora u kontinuitetu razvija prijateljske odnose sa susjedima, zasnovane na principima međusobnog povjerenja i poštovanja, podsjetivši da su prioriteti crnogorske vanjske politike jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, koji su blisko povezani sa procesom integracije i ispunjavanjem političkih kriterijuma za članstvo u EU.
- Ne postoji održiva stabilnost i razvoj na Balkanu bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture. EU i NATO moraju ostati proaktivni u regionu i pružiti kredibilnu perspektivu integracije – kazao je ministar Darmanović.
Učesnici ministarskog sastanka, čiji je domaćin ministar Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Evropu Alen Dankan bili su šefovi diplomatija Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Hrvatske, Bugarske, Poljske, visoki zvaničnici Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Francuske i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.
Na sastancima i panelima razmijenjena su mišljenja o regionalnoj bezbjednosti, rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja i migracijama. Razgovarano je i o modalitetima većeg učešća mladih u aktivnostima koje se sprovode pod okriljem Berlinskog procesa, ulozi civilnog sektora, digitalnoj agendi i preduzetništvu.
Zajednički je potvrđena posvećenost dostizanju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona, utemeljenog na evropskim vrijednostima, koji je u funkciji evropske bezbjednosti.
Jednoglasno je izražena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.
Posjeta : 105