0
Na Samitu CEEC-Kiina u Sofiji potpisan sporazum Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Kineske razvojne banke vrijedan 19 miliona eura
Ulaganje u auto-put - sigurno!

       - Sljedeće dionice auto-puta želimo da nastavimo kroz model privatno-javnog partnerstva. Već na prethodnom samitu razgovarao sam sa predsjednikom Vlade Kine i pozvao kineske kompanije, prije svega CRBC, da iskažu interesovanje za taj model. Danas imam novi sastanak sapredsjednikom Vlade Kine, otvorićemo to pitanje. Naravno, razgovaraćemo i o drugim interesovanjima ozbiljnih kineskih kompanija koja se tiču drugih sektora, prije svega energetike i očekujem pozitivne rezultate. Što se nas tiče, u te projekte i u nastavak auto-puta ulažemo sasvim sigurno, a vidjećemo ko će nam biti partner. Do partnera dolazimo i u dijalogu i u transparentnim procedurama koje nas očekuju - odgovorio je novinarima predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, ocjenjujući uspješnim samit CEEC-Kiina u Sofiji na kojem je potpisan i sporazum Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore i Kineske razvojne banke vrijedan 19 miliona eura.

- Ovo je još jedan važan događaj, u nizu prethodnih. Sve to ima za cilj da unaprijedi ekonomiju regiona, da obezbijedi veći nivo stabilnosti, a na taj način i prosperiteta za cio region, tako i za Crnu Goru. Rekao bih da Crna Gora veoma uspješno participira u ovom mehanizmu i da te benefite već sada imamo. Kroz taj mehanizam pokrenuli smo projekat vijeka, auto-puta za koji očekujeno da ćemo u idućoj godini imati završenu prvu dionicu. Istovremeno, u okviru ove platforme, pripremamo prostor za razvoj, povezivanje pruge Bar-Beograd- Budimpešta i na taj način davanja posebnog značaja Luci Bar kao nespornog ekonomskog i razvojnog potencijala Crne Gore. Ova saradnja sa Kinom u okviru ovog mehanizma veoma je važna i za partnerstvo EU - Kina. Često se govori da ovaj mehanizam može doprinijeti nekim većim problemima, ili podjelama u Evropi. Predsjenik Vlade Kine ukazao je da je ovo mehanizam koji treba da da novu energiju, novi podsticaj u različitim sektorima, a na taj način i većim mogućnostima za samu Evropu. Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU, buduća članica EU, stvari postavlja u tom smislu. Dakle, veoma uspješan samit, Crna Gora već ima benefite, a daans smo svjedočili potpisivanju kredita sa kineskom bankom o pdršci Investiciono razvojnom fondu za razvoj malih i srednjih preduzeća, što predstavlja jednu od ključnih politika vlade. Dakle, izuzetno sam zadovoljan - zaključio je crnogorski premijer.




Posjeta : 1320