0
Predsjednik Crne Gore odlikovao ambasadora NR Kine
Dživeiu - Orden crnogorske zastave II stepena!

             Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je ambasadora NR Kine Cui Dživeia Ordenom crnogorske zastave II stepena. Priznanje je dodijeljeno za poseban doprinos unapređenju odnosa dvije države, kazao je Predsjednik Đukanović, iskazujući zahvalnost ambasadoru Dživeiu u svoje i u ime svih državnih organa.

Ambasador NR Kine, odlikovanje je ocijenio kao čast i priznanje za svoju zemlju, simbol prijateljstva i podsticaj za dalju saradnju .Posebno je naglasio da je Crna Gora postigla izuzetan napredak i uspjeh, vođena promišljenom državnom politikom.
Obostrano je zaključeno da su dvije države sa dugom tradicijom prijateljskih odnosa, naročito poslednjih godina unaprijedile i dinamizirale saradnju, kako na bilateralnom planu, tako i kroz inicijativu 16+1. U tom smislu, posebno je apostrofiran istorijski projekat izgradnje auto-puta, ali I rekonstrukcija željeznice, izgradnja vjetroelektrane i teretnih brodova, kao i niz drugih projekata.
Ove godine, postignut je novi rekord u trgovinskoj razmjeni i stoprocentno uvećan broj kineskih turista. Takođe, veze dvije zemlje dodatno su učvršćene osnivanjem instituta Konfučije, razmjenom studenata i projektom Kina Medica.
Predsjednik Đukanović ukazao je i na značaj razvojne pomoći Kine Crnoj Gori, osvrnuvši se posebno na projekat rekonstrukcije čuvenog mosta na Đurđevića Tari.
Tokom oproštajne posjete ambasadora Dživeia iskazan je interes za razmjenom posjeta na najvišem nivou.
Posjeta : 150