2
U toku 2018. u Crnoj Gori počinjeno devet ubistava, od kojh je policija rasvijetlila šest
Na crvenim potjernicama - 30 sumnjivih!

- Uvjeravam vas da crnogorska policija ima kapaciteta da se bori i sa tim vidovima organizovanog kriminala. Naravno, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima. Ali, nije tu samo policija u borbi, tu su i drugi državni organi. Cilj je da se ekonomski uništi kriminalna grupa, da joj se unište sredstva koja crpi, odakle razvija akcije. Zajedno sa nadležnim tužilaštvima , istražnim mjerama i radnjama u prethodom vremenu i ovom u značajnoj mjeri protiv određenih lica dokazali te njihove inkriminisane radnje i protiv tridesetak njih raspisane su crvene interpolove potjernice. Oni nisu u Crnoj Gori, već na teritoriji drugih država i mi sa kolegama iz tih država radimo na njihovom lociranju i privođenju - istakao je v.d. direktora Uprave policije Crne Gore Vesko Damjanović u jutarnjem programu TV CG i podsjetio da je u toku 2018. bilo devet ubistava, da je policija rasvijetlila šest, a da je od 16 ubistava u pokušaju rasvijetlila 13.

- Preduzimamo operativno-taktičke mjere, istražne mmjere i radnje, vještačenja tragova o brojnim krivičnim djelima iz prethodnog perioda i imamo izvjesnik pomaka. Zadnjih godina u Crnoj Gori došlo je do eskalacije sukoba dvije kriminalne grupe i to nam je sa bezbjednosnog aspekta izazovan zadatak. Te kriminalne grupe raspolažu enormnim bogatstvom, djeluju u više država i odlikujje ih organizovanost. Prije izvršenja svakog teškog krivičnog djela pristupaju organizovano, planski, prije, u toku i nakon iizvršenja krivičnog djela koriste ukradena vozila, oružje sa obrisanim serijskim brojem, silikonske maske da prikriju identitet, rukavice da ne ostave tragove. Odmah po izvršenju krivičnog djela, uništavaju se svi tragovi, što nam predstavlja teškoću u rasvjetljavanju krivičnog djela - ukazao je Damjanović.
Slučaj Olivere Lakić

- Cjelokupnu crnogorsku javnost i institucije EU u Crnoj Gori najviše je zainteresovalo ubistvo u pokušaju novinarke "Vijesti" Olivere Lakić. Od samog izvršenja tog djela svi kapaciteti Uprave polixije, prvenstveno kriminalističke policije CB Podgorica, stavljeni su na raspolaganje za rasvjetljavanje ovog krivičnog djela. Preduzeli smo mngobrojne operativno-taktičke mjere i radnje, viši državni tužilac izvršio je uviđaj, na tom predmetu radimo i sa FBI, to nam je prioritet - naglasio je Damjanović.
Posjeta : 140