2
Svečano otkriven spomenik Francu Prešernu i otvoren park čuvenom slovenačkom pjesniku u Moskovskoj ulici
Spomenici gorostasima - svjedoče o prijateljstvu!

- Spomenike poklanjam s željom da svjedoči o prijateljstvu i gostoprimstvu glavnih gradova. vjerujem da će Podgoričani prihvatiti Prešerna, kao što su stanovnici Ljubljane Njegoša - poručio je počasni konzul Crne Gore u Sloveniji i donator Vasilije Kovač večeras u Moskovskoj ulici, u kojoj je svečano otkriven spomenik Francu Prešernu i otvoren park čuvenom slovenačkom pjesniku.
On je ukazao da je ovim činom realizovana ideja inicirana 2014. kada je u Ljubljani postavljen spomenik velikom Njegošu.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ocijenio je da Prešernov park postaje novo mjesto za sastajanje i druženje u Podgorici. Stijepović je poručio da on simbolizuje prijateljstvo Crne Gore i Slovenije, kao i Podgorice i Ljubljane.
Stijepović je naglasio da su sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem realizovali brojne projekte, kao i da je Ljubljana uzor upravi Glavnog grada Crne Gore.
Gradonačelnik Ljubljane je naglasio da je jedina slika, koju drži u kabinetu poslije 12 godina rada, ona sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem sa otvaranja spomenika Njegošu u Ljubljani.
- Današnje otvaranje je dokaz da se prijateljstvo nastavlja - poručio je Janković.
- On narodnom govoru nije prilazio nostalgično, već sa izgrađenom poetskom sviješću. Zato se njegova poezija pokazala tako velikom. Znao je da se uzdizanjem narodnog govora može stvoriti uporište za procese koji vode potpunom nacionalnom oslobođenju - ocijenio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, napominjući da je Prešern pjesnički gorostas, koji je pokazao otvorenost za iskustvo svjetskog romantizma.
- Njegos i Prešern imaju puno toga zajedničkog. Iako su bili po pozicijama različiti, obojica su bili romantičari i stvorili su duhovnu bazu naših nacija - istakao je slovenački ministar kulture Anton Persak.

Posjeta : 156