1
Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu u otvorenom pimu ministru prosvjete
Za najtalentovanije - da garantuje vlada!

       - Vjerujemo da bi najbolji način da se kratkoročno riješi problem finansiranja školovanja Nine i sličnih kandidata, bio kreiranje partnerstava/sporazuma između finansijskih insitucija u Crnoj Gori i Ministarstva prosvjete, gdje bi Vlada pružila garancije za kreditiranje talentovanih učenika i studenata kako bi oni mogli dobiti povoljnije i konkurentne kreditne uslove isključivo za finansiranje obrazovanja, uz početak otplate sa grejs periodom od, recimo, četiri godine nakon završetka studija - predložila je Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu u otvorenom pimu ministru prosvjete Damiru Šehoviću.

Ministarstvo prosvjete bi, kako navode, kroz prethodno definisani konkurs moglo napraviti kraću listu učenika i studenata za koje bi pružila garancije (tzv. “Premijerova lista”), definisati maksimalne iznose za koje se može garantovati, kao i povoljnosti za učenike i studente koji bi se nakon završenih studija vratili u Crnu Goru (npr. da Vlada direktno izvrši uplatu dijela kredita ukoliko studenti nakon završetka studija rade u Crnoj Gori 3, 5, 10 godina).
- Sklapanje ekskluzivnih ugovora sa više finansijskih institucija bi dodatno stimulisalo banke da ponude konkurentnije proizvode i bolje kreditne uslove kandidatima. Kandidati bi kao dodatnu obavezu imali i informisanje budućih generacija učenika i studenata o prilikama i savjetima za uspješno apliciranje na vodeće programe, npr. kroz OCSI - predlažu u Organizaciji studenata.
Kroz OCSI dugogodišnje razmatranje ovog problema, ipak, vjerujeu da se rješenje, koje ima za cilj ozbiljno i dugoročno savladavanje problema, nalazi u udruženom djelovanju (institucije, organizacije, kompanije).
Među tri glavna izazova navode rješavanje nerazumijevanja visokog obrazovanja (među crnogorskim učenicima i studentima) kao finansijski i vremenski intenzivne kapitalne investicije, koja nije obavezna, i koja kao takva nosi brojne vrste rizika.
Preinačenje borbe protiv “odliva mozgova” u strategiju stvaranja svojevrsne “mreže mozgova”.
Kreiranje ultimativnog programa stipendiranja za najambicioznije i najsposobnije mlade ljude, koji bi makar jednoj osobi godišnje, kroz iscrpni i transparentni selekcioni proces, obezbijedio pune finansije za vodeći svjetski program visokog obrazovanja.
- OCSI već nekoliko godina, kroz svoju mrežu, radionice i aktivnosti, kontinuirano radi na savladavanju prva dva izazova. Mi vjerujemo da svi budući aplikanti mogu drastično redukovati troškove studija racionalnim i višegodisnjim planiranjem svojih aplikacija. Sa druge strane, svjesni smo benefita koje donose iskustvo i informacije iz prve ruke, i značaj uzajamne podrške za svaku fazu studija. Ovakva vrsta podrške takođe može dodatno redukovati troškove, primarno pristupanjem alternativim vidovima finansiranja - poručuju iz OCSI.
Posjeta : 102