0
Dodijeljena rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka
Odobrene investicije - dva miliona!

          - U Bijelom Polju su uručena rješenja za podršku za nabavku stoke, odlaganje stajnjaka i preradu za proizvođače iz te opštine, Berana i Petnjice. Ukupna vrijednost odobrenih investicija iznosi 2 miliona eura, za koju će od Ministarstva poljoprivrednici dobiti bespovratnu podršku u iznosu nešto više od milion eura. Samo iz Bijelog Polja 47 korisnika je dobilo bespovratnu podršku u iznosu od više od 225 hiljada eura - istakao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, uručujući rješenja o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz Bijelog Polja, Berana i Petnjice, po javnim pozivima iz Agrobudžeta za nabavku novih grla stoke, preradu i odlaganje stajnjaka.
- Na nivou Crne Gore stočni fond će biti uvećan za 625 grla krupne stoke i 2200 sitne, što znači da se iz godine u godinu povećava - dodao je Simović.

- Uskoro ćemo predstaviti rezultate IPARD poziva, ali već sad možemo reći da smo više nego zadovoljni, posebno ako znamo kakva su uporedna iskustva drugih zemalja u korišćenju EU fondova. Iz Bijelog Polja, dobili smo značajnih 72 zahtjeva poljoprivrednika koji žele da iskoriste taj značajan podsticaj - ukazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja:
- Nastavljamo sa realizacijom IPARD, javnih poziva iz Agrobudžeta, direktnih plaćanja i svih drugih programa iz Agrobudžeta za 2018 koji je bio finansijski izdašniji i sadržajniji. Takav trend rasta podrške vjerujem da će biti i u narednim godinama. To nas vodi naprijed. Vaš rad, pregalaštvo, potreba da živite od svog rada, a obaveza Vlade i lokalnih samouprava da vam pomognemo, da postanete konkuretniji, da postanete dio porodice evropskih farmera i imate podsticaje kakve oni imaju“, poručio je Simović, ponavljajući da se nastavlja konituirani dijalog u tom pravcu.
- Kao rezultat prethodnih dijaloga, Simović je kazao da se odreagovalo i na sugestije i poruke koje su upućivali poljoprivrednici i građani sjevera a povodom neodgovornog odnosa koncesionara prema lokalnim putevima. „Po dolasku u Bijelo Polje obišli smo seoske puteve u Vraneškoj dolini i na terenu se osvjedočili u kakvom su stanju. U značajnom ste bili u pravu, čak na nekim lokacijama situacija je lošija nego što ste govorili. Dao sam naloge i vjerujem da će to koncesioanri ozbiljno shvatiti. Obićićemo i ostale koncesionare, jer nešto što se decenijama gradilo kao što je lokalna infrastruktura ne može se uništavati zbog neodgovornosti pojedinaca. Juče smo započeli aktivnosti na sređivanju tog stanja, i insistiraću da tome da koncesionari ozbiljno shvate svoju obavezu u održavanju puteva i uopšte poštovanju obaveza iz koncesionih ugovora - poručio je Simović.




Posjeta : 1127