0
Predsjednik Vlade Crne Gore na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO
Ušli u novu - evro-atlantsku epohu!

      - Prije godinu dana Crna Gora je članstvom u NATO ušla u novu – evroatlantsku epohu zahvaljujući čemu je stabilna, sigurna i bezbjedna država - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO.

- Večeras smo u crnogorskoj Prijestonici, tačno godinu dana nakon što je Crna Gora postala punopravna članica NATO, da obilježimo ovaj istorijski događaj i ono što je Crna Gora ostvarila pripadnošću evroatlantskoj zajednici.
Upravo na Cetinju, gdje su naša državnost, identitet i kultura vjekovima stvarane i čuvane, crnogorski Parlament je 28. aprila prošle godine ratifikovao Vašingtonski ugovor. Nakon što su za nešto više od godinu dana zemlje članice ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore, u Vašingtonu je upriličena ceremonija predaje ratifikacionih instrumenata. Taj trenutak označio je ulazak naše države u zajednicu najrazvijenijih zemalja današnjice, i početak novog doba za Crnu Goru. Nova, evroatlantska epoha znači trajnu garanciju suvereniteta i nepovredivosti naših granica, a Crna Gora je danas, upravo zahvaljujući tome – stabilna, sigurna i bezbjedna država - ukazao je Marković.
Premijer je rekao da Crna Gora danas sa dvadesetosam zemalja članica, naših partnera i prijatelja, dijeli brigu o svojoj i globalnoj bezbjednosti, i čuvanju i jačanju zajedničkih demokratskih vrijednosti.
- I već od danas, na principima solidarnosti kao temeljne vrijednosti Alijanse, sigurnost crnogorskog neba preuzele su saveznice Italija i Grčka – rekao je premijer.
Marković je podsjetio da je i naša ekonomija u ovih godinu dana zabilježila impresivan napredak u gotovo svim sektorima, sa stopom rasta koja je među najvećim ne samo u regionu već i u Evropi.
- To je doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta i povećanju životnog standarda naših građana. U ovom periodu zemlja je obezbijedila i visok nivo reputacije na međunarodnom finansijskom tržištu, i atribute jedne od najatraktivnijih destinacija za turiste i investitore. Sve to ukazuje da je članstvom u NATO naša država dobila priliku da obezbijedi dinamičan razvoj, i dostigne kvalitet života kakav danas imaju najrazvijenije zemlje u evropskom i evroatlantskom prostoru – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.
Govoreći o protekloj godini i o rezultatima članstva Crne Gore u NATO predsjednik Vlade je pozvao one koji su se tome protivili da sagledaju sve aspekte članstva.
- Pravi je trenutak da sa ove distance procijenimo da li su osnovana bila predviđanja i sumnje oponenata crnogorskog pristupanja Alijansi. Da li je Crna Gora izgubila svoj suverenitet i identitet? Da li su u našim gradovima uspostavljene NATO baze? Da li je trošak članstva u Alijansi ugrozio održivost državnog budžeta i primanja naših građana? Naravno da nije. Jer su baš u minulih godinu dana, crnogorski građani snažnije nego ikada potvrdili evropsku i evroatlantsku orijentaciju države. Koristim i ovu priliku da pozovem sve građane, dakle i one koji nijesu podržali članstvo Crne Gore u NATO, da objektivno sagledaju sve ove aspekte, i da dalje zajednički doprinosimo unutrašnjoj koheziji, i ukupnom društvenom napretku – rekao je premijer.
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je poručio da će naša zemlja čuvati i promovisati vrijednosti slobode, mira i dijaloga.
- Naše članstvo je u službi naše zemlje i naših građana. U interesu Crne Gore i njenih partnera, i demokratskih vrijednosti kojima zajednički pripadamo. Zbog toga ćemo još snažnije, na temeljima ostvarenih dostignuća, nastaviti proces integracija u Evropsku Uniju. To znači dalje i snažno jačanje vladavine prava i demokratskih institucija – rekao je Premijer.
Predsjednik Vlade je na kraju obraćanja na svečanosti obilježavanja prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO odao priznanje svima koji su omogućili ostvarenje ovog cilja.
- Koristim priliku i da odam priznanje svima koji su omogućili ostvarenje ovog cilja. Još jednom hvala na podršci predstavnicima država članica, i država koje su obavljale ulogu kontakt zemalja u Crnoj Gori. Zahvaljujem se i predstavnicima civilnog društva i nevladinih organizacija. Želim i da zahvalim našoj administraciji koja je naporno radila na obavezama pristupanja, posebno članovima Interresornog i Komunikacionog tima, kao i nacionalnim koordinatorima za NATO – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković čestitajući građanima Crne Gore godišnjicu članstva.


Posjeta : 116