0
Počela NATO misija Air Policing u vadušnom prostoru Crne Gore
"Uljez" prizemljen - nebo bezbjednije!

       - Ono što smo danas vidjeli, samo je mali dio benefita koje Crna Gora crpi iz NATO. Ovo je pokazatelj ispravnosti politika i odluka koje smo donijeli u prethodnom periodu. Danas se osjećamo sigurniji i bezbjedniji, jer su naše granice, nebo i more zaštićeni i od nenamjernih i od namjernih zloupotreba - ukazao je ministar odbrane mr Predrag Bošković povodom današnjeg početka NATO misija Air Policing. Ubuduće će vazdušni prostor Crne Gore štititi i njme patrolirati borbeni avioni Vazduhoplovnih snaga Italije i Vazduhoplovnih snaga Grčke.
Na ceremoniji održanoj tim povodom na vojnom aerodromu u Golubovcima, borbeni avioni ove dvije savezničke zemlje prikazali su pokaznu vježbu prizemljenja “letilice – uljeza”, kojeg je predstavljao Vladin avion.


On se zahvalio svim članicama Alijanse koje su prepoznale sve što je Crna Gora u prethodnom periodu uradila, da bi potom u rekordnom roku ratifikovale sve neophodne protokole. Ministar se posebno zahvalio Italiji i Grčkoj, koje su prihvatile da u ime svih ostalih članica Alijanse, nadziru crnogorsko nebo.
- Jedan za sve i svi za jednoga. Crna Gora, kao i 28 saveznica prije nje, od danas će shvatiti šta to znači jedinstvo zajedničkih vrijednosti, posvećenost zajedničkoj sigurnosti i koncept kolektivne odbrane”, kazao je brigadni general Roberto di Marko, zamjenik komandanta Vazduhoplovnog centra za komandu i kontrolu rasporedivih snaga (Deployable Air Command and Control Centre). On je u ime NATO ozvaničio danas početak misije Air Policing u Crnoj Gori.
General di Marko je naglasio da je riječ o mirnodopskoj misiji, očiglednom primjeru principa kolektivne bezbjednosti, koji je u samoj suštini Sjevernoatlantskog sporazuma.
General je kazao da NATO cijeni doprinos Crne Gore zajedničkoj evroatlantskoj sigurnosti, kroz NATO vođene misije i operacije, naglašavajući naš doprinos u misiji Resolute Support u Avganistanu.
- Crna Gora je nastavila da pomaže konsolidaciji stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Prijem Crne Gore u NATO je najskoriji primjer NATO politike otvorenih vrata i benefita koje ova politika donosi u zaštiti evroatlantske sigurnosti - zaključio je NATO general.
- Ovo još jedna prilika za mapiranje puta regionalne bezbjednosti, još jedan kamen u jačanju NATO kohezije, ali i opipljiv izraz posvećenosti Alijanse novom savezniku. Odgovorićemo na svako potencijalno ugrožavanje crnogorskog suvereniteta - obratio se prisutnima generalmajor Silvano Friđerio.
   

Posjeta : 135