0
Predsjednik Crne Gore razgovarao u Briselu sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije
Partneri u - promovisanju evropskih vrijednosti!

- Na spremnost Crne Gore da, kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu integracija, nastavi da bude odgovoran partner u daljoj promociji evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu - ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u današnjem razgovoru sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogerini u Briselu.
Đukanović je zahvalio visokoj predstavnici Mogerini na kontinuiranoj podršci evropskim ambicijama Crne Gore i regiona, ali i ukazao je na realna očekivanja u pogledu pristupanja EU, podvlačeći neophodnost da se naredni period iskoristi za dalji napredak Zapadnog Balkana.

O aktuelnoj situaciji na unutrašnjem planu crnogorski predsjednik ocijenio da, nakon okončanih izbornih ciklusa, Crna Gora ulazi u novu fazu demokratskog života. Posebno je podvukao da su u fokusu ukupnih napora aktivnosti na daljem ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju, te privrženost ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa uz prioritetnu posvećenost izgradnji društva sprovođenju vladavine prava.
Mogerini je pohvalila konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu ocijenivši da je za uspješnost i efikasnost transformacije društva veoma važna kredibilna evropska perspektiva kao gorivo koje pokreće razvojne procese. Važno je da se na horizontu zadrži taj cilj, što nije kontradiktorno nastojanjima da se Unija iznutra konsoliduje.
Sagovornici su se saglasili da je važna i uloga civilnog društva i da sloboda medija i izražavanja predstavljaju bitne pretpostavke za demokratski prosperitet svakog društva.
Posjeta : 102