3
Vlada Crne Gore upoznata sa kretanjem cijena naftnih derivata
Nema najava - "lančanih" poskupljenja!

- Sagledavajući poslednje poskupljenje, posebno eurodizela koje se najviše koristi u privredi, konstatovali smo, opet komunicirajući sa privredom i sa privrednim udruženjima, da u ovom trenutku nismo u kriznoj situaciji, da nema prostora za podizanje bilo kakve uzbune po pitanju trenutne cijene naftnih derivata. Posebno iz razloga što nam je i privreda, a i privredna udruženja, najavila da neće doći do povećanja niti maloprodajnih cijena, niti cijena životnih namirnica, niti cijena usluga prevoza, niti prelivanja cijene naftnih derivata na najveći broj životnih namirnica - poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, obaviještavajući javnost da je Vlada danas imala priliku da se upozna sa kretanjem cijena naftnih derivata.

Ona je istakla da niti Ministarstvo ekonomije, niti Vlada Crne Gore utvrđuju cijene naftnih derivata, već koristeći Uredbu o načinu formiranja maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, definišu maksimalnu maloprodajnu cijenu, što bi značilo da na neki način ograničavaju domaće naftne kompanije po kojoj cijeni mogu prodavati naftne derivate.
Ministarka je ocijenila da su cijene naftnih derivata ujednačene sa cijenama u regionu, što je veoma važno sa aspekta sive ekonomije, sa čim se Vlada danas i upoznala, kao i da će pratiti kretanje cijene naftnih derivata u narednom periodu.
- Prema onome što sada vidimo ne očekujemo rast cijena. Međutim, s obzirom da se radi o berzanskoj robi, ja vam u ovom terenutku ne to mogu sigurno potvrditi. Naša su očekivanja da ne neće doći do rasta, ali u svakom slučaju ćemo mi na sljedećoj sjednici Vlade informisati Vladu i u odnosu na to zauzeti stav, da li je potrebno da Vlada reaguje u bilo kojoj formi kako bi spriječila inflatorni uticaj porasta cijene n derivata na ostale proizvode i usluge u Crnoj Gori – zaključila je ministarka Sekulić.
Posjeta : 226