1
U KIC ""Budo Tomović" najavili jedinstven pozorišni projekat po tekstu renomiranog romskog pisca Ruždije Sejdovića
Premijerno "Kaška" - na crnogorskom i romskom!

- Izuzetno mi je je zadovoljstvo što naša instiutucija realizuje prvi put u dugogodišnjoj istoriji jedan projekat ovog tipa - naglasila je Snežana Burzan, direktorica KIC "Budo Tomović" na današnjoj press konferenciji, najavljujući za 23. premijeru predstave “Kaška” u izvođenju polaznika amaterske pozorišne radionice "DODEST", na crnogorskom i romskom jeziku. Predstavu je režirao Sejfo Seferović po tekstu renomiranog romskog pisca Ruždije Sejdovića
Uz članove "DODEST", u komadu igraju i mladi Romi, srednjoškolci i studenti: Anđela Jauković, Ljubica Smolović, Lazar Mijanović, Filip Ćuković, Bećir Jašaraj, Milica Stanišić, Lucija Drenovac, Edon Stola, Lana Đuričković, Egzon Beriša, Irena Marković, Dejan Radoman, Adnan Krasnići i Sait Huseni.

Generalni direktor Direktorata za unaprjeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda Leon Đokaj i istakao jedan od osnovnih ciljeva Vlade Crne Gore odnosno resornog Ministarstva za ljudska i manjnska prava, a to je puna integracija manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u crnogorsko društvo uz očuvanje i razvijanje njihove kulturne i nacionalne posebnosti.
Zadovoljstvo ovim projektom izrazila je i sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak i podsjetila da ćemo 23.maja imati priliku da vidimo da se romski jezik, tradicija i kultura ne zaboravljaju uprkos svim nedaćama sa kojima se romska populacija susrijeće.
Besplatne ulaznice za premijeru moguće je preuzeti na KIC biletranici od 9 do 20.

Posjeta : 118