1
Premijer Marković i evropski komesar Han na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu
Lider da se posveti - kriminalu i slobodi medija!

- Crna Gora jeste lider u evropskim integracijama, ali našu zemlju očekuje još koraka među ostalim i u borbi protiv organizovanog kriminala i slobodi medija - ocijenili su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu

Han je ponovio da je Strategija za Zapadni Balkan, koju je Evropska Komisija usvojila prije nekoliko mjeseci, veoma važan politički signal ohrabrenja i jasno potvrđuje da su vrata Unije otvorena za Zapadni Balkan, ali nije blanko ček. Kako je istakao, jačanje sudstva, jača borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, stvaranje sredine koja u potpunosti garantuje slobodu izražavanja i medija, obezbjeđenje i omogućavanje atmosfere i iskrene saradnje sa civilnim sektorom su ključni izazovi koji imaju direktnog uticaja na život građana, zapošljavanje i poslovne mogućnosti. U tom kontekstu, osvrnuo se na napad na istraživačku novinarku Oliveru Lakić, naglasivši da su bezbjednost i sloboda medija širi pokazatelj vladavine prava u demokratiji i zato ključan za evropski put Crne Gore.
Predsjednik Vlade bio je izričit – rukovodstvo bezbjednosnih organa iz nadležnosti Vlade biće mijenjano dok ne pronađe počinioce i nalogodavce napada.
- Odlučno osuđujem taj kukavički čin kao događaj koji je po svojoj prirodi napad na demokratiju i građanske slobode, i atak na nezavisne medije i demokratske institucije. Nezavisni mediji i profesionalni novinari su produžena ruka svakog demokratskog sistema – rekao je premijer.
Dodao je da su i pored najsnažnijih osuda koje je Vlada uputila odmah po saznanju za napad registrovani prisustvo i izjave solidarnosti najviših funkcionera službi bezbjednosti i tužilaštva, koje, rekao je premijer, svakako pozdravlja.
- Međutim, solidarnost je samo jedna komponenta javne i društvene odgovornosti, a suštinske su obaveza efikasne istrage i sposobnost za potpuno rasvjetljavanje ovog događaja. A ona podrazumijeva otkrivanje počinilaca i nalogodavaca i njihovo procesuiranje. Zato neću prihvatiti ništa osim rezultata koji očekujem – a to je hapšenje počinilaca ovog krivičnog djela. Želim i da poručim da će direktori i rukovodstvo bezbjednosnih službi i organa, koji su u nadležnosti Vlade, biti mijenjani sve dok ne pronađemo one koji su sposobni da rješavaju ovakve i slične kriminalne slučajeve. A za one starješine i rukovodioce koji nijesu u Vladinoj nadležnosti, javno ću zahtijevati preispitivanje i njihove odgovornosti, odnosno sposobnosti kod drugih grana vlasti koje su nadležne za njihov mandat. Dakle, želim da ponovim i sa ovog mjesta – Vlada neće tolerisati napade na novinare. A njihova sigurnost, i bezbjednost građana, biće mjera našeg povjerenja i podrške onima koji su najodgovorniji za rad i rezultate institucija. Smatram da baš u ovakvoj prilici, kada slavimo tekovine slobode i demokratije, treba da pokažemo i svoju odlučnost, ali i sposobnost odbrane tih vrijednosti kada su ugrožene – naglasio je predsjednik Vlade.
   
Posjeta : 109