0
Ministri pravde i unutrašnjih poslova posjetili redakciju ND "Vijesti"
Za nasilje - nulta tolerancija!

       - Sinoć i danas je Crna Gora jednoglasno osudila ovaj napad na slobodu govora i pokazala nultu toleranciju za nasilje kao reakciju na različito ili kritičko mišljenje. Moramo, međutim, kao društvo i svi pojedinačno pokazati i mnogo više razumijevanja za različita i kritička mišljenja i, zajedno, kako djelima tako i riječima, doprinosti kreiranju povoljnog ambijenta za slobodu izražavanja - ukazao je ministar pravde Zoran Pažin, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Meevludinom Nuhodžićem posjetio redakciju ND "Vijesti", u kojoj su sa upravom i zaposlenima razgovarali povodom sinoćnjeg brutalnog napada na njihovu koleginicu, novinarku Oliveru Lakić.

- Ovaj napad predstavlja težak udar na temeljne demokratske vrijednosti Crne Gore. Zato je neophodno da počinioci ovog sramnog čina dobiju snažan i nedvosmislen odgovor države, ali i čitavog društva. Odgovornost izvršne vlasti je ovdje jasna – organima bezbjednosti je naloženo da ovom slučaju posvete sve raspoložive resurse, da ulože sav trud i sva znanja da se počinilac ovog gnusnog djela što prije pronađe i privede pravdi. Instrukcije koje su date su veoma jasne i Vlada ovdje očekuje brze i konkretne rezultate. To od nas, sa pravom, očekuju ne samo pripadnici novinarske profesije, već i čitava Crna Gora - istakao je Pažin i dodao:
- Međutim, kao društvo ne smijemo stati samo na hapšenju odgovornih za ovaj napad. Nedopustiva je praksa, i tu se u potpunosti slažem sa kolegama gospođe Lakić, da sudovi izriču kazne blizu zakonskog minimuma za krivična djela koja predstavljaju brutalan atak na društvene vrijednosti. Kao bivši dugogodišnji sudija i danas ministar pravde, lično ću inicirati djalog sa predstavnicima sudske vlasti sa ciljem da naše pravosuđe prepozna ovo značajno društveno pitanje. Kazne koje sudovi izriču za nasilje nad novinarima moraju slati snažnu i nedvosmislenu poruku države da je napad na novinare zapravo napad na pravo Crne Gore da slobodno misli i slobodno govori i da svakom ko se na to usudi slijedi najoštrija kazna.
Posjeta : 122