0
U Podgorici proslavljen Dan Evrope
Slavlje pomutio - brutalni napad!

    - Slavimo danas mir, jedinstvo, demokratiju i prosperitet. Slavimo naše zajedničke vrijednosti, našu zajedničku vjeru u demokratiju, slobodu i ljudsko dostojanstvo - istakao je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav na proslavi ispred EU Info Centra u Podgorici i ukazao:
- Nažalost ne možemo slaviti punog srca jer se sinoć dogodio brutalni napad na novinarku Oliveru Lakić. Taj napad nije u skladu sa vrijednostima koje sam pomenuo. Ko god da je to uradio, šta god da su bili razlozi za to, očekujemo da bude sproveden pred lice pravde što je prije moguće.
Finale proslave Dana Evrope biće koncert grupe "Zoster" i Darka Rundeka i ekipe na Trgu nezavisnosti od 20.

- Deveti maj kao Dan Evrope, od posebnog je značaja za Crnu Goru, jer je crnogorski antifašizam započeo jednom od najranijih pobuna širokih narodnih masa, ostavljajući u četvorogodišnjoj borbi protiv fašizma podatke o procentualno najvećem broju antifašističkih boraca i visokih oficira u jugoslovenskim okvirima. Sloboda, solidarnost i sigurnost na kojima počiva Evropska unija, i što simbolički sažima ovaj datum, utkani su i u naše viševjekovno trajanje, zasnovano na principima multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multietničnosti - naglasio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, takođe osuđujući napad na novinarku "Vijesti".
U okviru petodnevne proslave posjetioce pripremljen je bogat program. Učenici podgoričkih osnovnih škola takmičenjem u kvizu znanja „Koliko znaš o Evropskoj uniji“ pokazali su da su već spremni za pristupanje EU. Titulu najboljih poznavaoca Unije odnijele su Jelena Jovićević, Milica Đoković i Iva Dragaš učenice Osnovne škole „Radojica Perović“.
U okviru dječjeg programa nastupio je dječiji hor „Zvjezdice“, a svoje umijeće predstavili su i mališani iz podgoričkih vrtića. Koliko su dobri u maskiranju pokazala su djeca iz vrtića „Maša“, „Đina Vrbica“ i Ljubica „Popović“.
Tokom ceremonije proslave uručene su nagrade pobjednicima foto konkursa „Naša kulturna baština – evropsko nasljeđe“ Nini Kapičić, Nikolini Ražnatović i Vedranu Vujisiću. Na konkursu su učestvovali srednjoškolci i studenti iz cijele Crne Gore. Najbolje fotografije izložene su u prostorijama EU info centra.
Istovremeno, na platou ispred EU Info centra, održan je Sajam ambasada država-članica Evropske unije. Tom prilikom stotine posjetilaca moglo je da se upozna sa različitostima Unije, osjete duh evropskih kultura, proba jela nacionalnih kuhinja država članica EU ali i da nauče ponešto o kulturnoj baštini Evrope. Na štandovima su se predsavile ambasade: Hrvatske, Rumunije. Njemačke. Poljske, Austrije, Grčke, Bugarske, Slovenije i Švedske. Štandove su takođe imali: Ministarstvo evropskih poslova, Nacionalna turisticka organizacija CG Ministarstvo kulture i EU info centar.
Za ljubitelje performansa nastupila je francuska trupa „Zizani“. U formi uličnog teatra, francuski umjetnici su se kotrljati u ogromnim plastičnim balonima, komunicirali sa publikom i izveli svoju plesnu tačku. U petak, 11. maja trupa Zizani će nastupiti na tivatskoj rivi u 18.
Vikend je rezervisan za društvene igre i to njemačke. 12. maja od 12-18 časova u EU info centru, u saradnji sa ambsadom SR Njemačke, organizujemo Dan njemačkih društvenih igara.
O Danu Evrope

Dan Evrope se proslavlja svake godine 9. maja u čast Šumanove Deklaracije od 9. maja 1950. godine, u kojoj je tadašnji francuski ministar spoljnih poslova, Robert Šuman, predstavio svoju ideju za novi oblik političke saradnje u Evropi, koji bi rat među narodima Evrope učinio nezamislivim. Njegova vizija je bila da stvori evropsku instituciju koja bi udružila i upravljala proizvodnjom uglja i čelika. Ugovor koji je udario temelje takvom tijelu potpisan je nepunu godinu kasnije. Šumanov predlog se smatra početkom onoga što je danas Evropska unija.
Posjeta : 111