0
Potpisan novi Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine
Kinezi doniraju - za most i ugentni!

- Odredbama Sporazuma je definisano da će Vlada NR Kine opredjeliti dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona juana (oko 2,63 miliona eura) za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari i druge projekte. Studiju izvodljivosti projekta rekonstrukcije Mosta je na osnovu sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji potpisanog u maju 2017. godine izradila kineska kompanija China Communications Construction Company (CCCC) i predala je kineskom Ministarstvu trgovine na verifikaciju, nakon čega će biti dostavljena i Vladi Crne Gore - navedeno je o sporazumu koji su danas potpisali potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori NJ.E. Cui Dživeijem o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine.

Prema informacijama kineske strane, studija izvodljivosti je pokazala da prvobitno opredjeljena sredstva na osnovu sporazuma iz 2017. godine, takođe u iznosu od 20 miliona juana, neće biti dovoljna za rekonstrukciju Mosta, zbog čega je kineska strana istakla spremnost da opredijeli dodatnih 20 miliona juana i sa Vladom Crne Gore potpiše novi sporazum.
Tokom razgovora sa ambasadorom Cuijem potpredsjednik Simović se zahvalio na opredjeljenoj dodatnoj donaciji i kazao da ga raduje velika pažnja koju je Vlada NR Kine posvetila rekonstrukciji Mosta na Đurđevića Tari. Potpredsjednik Simović je izrazio nadu da će sve pripremne radnje i procedure uskoro biti završene i da će se steći uslovi za skori početak radova na Mostu.
Potpredsjednik Vlade je podsjetio da je više puta konstatovano da Most predstavlja svojevrstan simbol prijateljstva dvije države, u šta nas dodatno uvjerava i emocija koju kineski turisti i kineski državljani koji rade na projektima u Crnoj Gori iskazuju prilikom posjete Mostu. „Simbolički, Most na Đurđevića Tari spaja veoma veliku geografsku udaljenost, onu između Crne Gore i NR Kine. On je simbol zajedničkih antifašističkih vrijednosti, žrtava koje su dvije zemlje podnijele u borbi protiv fašizma i okupatora - za slobodu svojih naroda i država“, kazao je potpredsjednik Simović.
Povodom potpisivanja Ugovora o pružanju stručnih usluga između JZU Klinički centar Crne Gore i kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), potpredsjednik Simović je kazao da je ovo dodatna potvrda povjerenja koje strani državljani na radu u Crnoj Gori imaju u Klinički centar i zdravstvene usluge koje pruža naš sistem. Kompanija CRBC se kao odgovorna kompanija sa punom sigurnošću oslonila na Klinički centar, kazao je Simović i dodao da je siguran da će Klinički centar opravdati povjerenje koje mu je dato.
- Zahvaljujemo kineskoj strani na povjerenju koje ovim iskazuje i prema zdravstvenom sistemu Crne Gore. Sa ovom podrškom, u ukupnom iznosu od 500 hiljada eura, prevazići će se usko grlo u Kliničkom centru i proširiti kapaciteti intenzivne njege i unaprijediti kvalitet usluga i intenzivne zdravstvene njege za pacijente kojima je potrebna - potvrdio je potvpredsjednik Simović.
Ambasador Cui Dživeji je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora u oblasti zdravstva i novog sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji, koji potvrđuju iskreno prijateljstvo i saradnju dvije zemlje. Nova donacija, u iznosu od 20 miliona juana, će na predlog Ministarstva trgovine NR Kine biti korišćena za finansiranje rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari, jer je, prema riječima Cuija, Most u srcu crnogorskog i kineskog naroda, a novi sporazum će ubrzati sve neophodne procedure za početak radova.
Posjeta : 104