0
Festival investicija i nekretnina otvoren u Budvi
Ekonomija nastavlja - dinamičan rast!

- U protekloj godini obezbijedili smo dugoročnu stabilnost javnih finansija, odgovornim i odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, pažljivo vodeći računa da očuvamo razvojnu komponentu. Zahvaljujući takvoj, pažljivo kreiranoj i sprovedenoj ekonomskoj politici, ostvarili smo rast BDP-a od 4,4% - među najvećim u Evropi i stvorili uslove za ubrzanu realizaciju kapitalnih razvojnih projekata – ukazao je potpredsjdnik Vlade Crne Gore Milutin Simović otvarajući večeras u Budvi ovogodišnji Festival investicija i nekretnina (FREI – Festival of Real Estate Investments).

Simović je podsjetio da je prošlogodišnju manifestaciju otvorio najavom skorog članstva naše zemlje u NATO-u uz ocjenu da je to najbolji globalni bezbjednosni okvir i istovremeno neophodan uslov i garancija stabilnog ekonomskog rasta i razvoja i novo ohrabrenje za sve investitore. Dodao je da je najavio i uspješan nastavak evropskih integracija i dalje unapređenje poslovnog ambijenta i da je sve tri najave Vlada uspješno realizovala.
- Koliko smo uspjeli u tome, najbolje govore brojni međunarodni izvještaji: Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja (Doing Business 2018), Crna Gora je napredovala devet mjesta i zauzela 42. mjesto. Prema Indeksu ekonomskih sloboda koji je ove godine objavila Heritidž fondacija, u odnosu na prethodnu godinu napredovali smo 15 mjesta i zauzeli 68 poziciju. Napredak su prepoznale i agencije za procjenu kreditnog rejtinga koje su unaprijedile poziciju Crne Gore. Ovakve ohrabrujuće ocjene, rezultat su i partnerskog odnosa koji Vlada pažljivo gradi sa poslovnom zajednicom, kroz kontinuiranu, otvorenu i konstruktivnu komunikaciju sa preduzetnicima, investitorima i njihovim udruženjima – rekao je potpredsjednik Simović.
Govoreći o dosadašnjem učinku Vlade vicepremijer zadužen za ekonomsku politku podsjetio je i na rekordne rezultate prošlogodišnje turističke sezone i dodao da je ohrabren najavama i očekivanjima od ove sezone.
- Potvrda našeg optimizma je i izvještaj Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC) za 2018. godinu, u kome je Crna Gora pozicionirana kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu, a svjetski mediji u brojnim komentarima ovoga izvještaja, dodali su kako je ´ova mala balkanska zemlja i idealna destinacija za kupovinu nekretnina´. Takođe, Crna Gora je zauzela peto mjesto na listi za 2017/2018. godinu, TOP 20 turističkih lokacija budućnosti, specijalizovanog odjeljenja Fajnenšial Tajmsa (FINANCIAL TIMES) za strane direktne investicije, što predstavlja jasnu poruku investitorima o potencijalu za realizaciju najzahtjevnijih projekata u oblasti turizma – rekao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.
Zaključujući obraćanje poslovnoj zajednici i investitorima potpredsjednik Vlade Milutin Simović je rekao da će Vlada nastaviti posvećeno da radi na realizaciji politika koje će obezbijediti ostvarivanje ekonomskog razvoja, razvoj preduzetništva i dalje unapređenje poslovnog ambijenta.
Festival investicija i nekretnina - FREI je značajan regionalni skup koji se tradicionalno održava svake godine u Budvi.
Kroz raznovrstan program u različitim izložbenim i prezentaciono-raspravnim formama, FREI analizira aktuelni investicioni trenutak u Crnoj Gori i u zemljama regiona i prepoznaje svjetske trendove i daje projekcije budućih dešavanja u sektoru nekretnina i investicija.
Na skupu učestvuju investitori, kompanije iz oblasti nekretnina, predstavnici državnih organa, infrastrukturnih preduzeća, predstavnici međunarodnih institucija i stručnjaci iz oblasti prostornog planiranja i razvoja, infrastrukture, arhitekte, bankarstva...
Posjeta : 205