2
Taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe u "Perjaničkom domu"
Izložba za - diranje!

    Taktilna izložba za slijepe i slabovide osobe „Molimo Vas, dodirnite“ biće sjutra od 19 do 30. aprila otvorena u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Autori izložbe su volonteri Međunarodne organizacije „Nova
Akropola“, predstavništvo Podgorica i „Nove Akropole“ Bosna i
Hercegovina, a replike su izrađene u likovnim ateljeima ovih
organizacija. Osnovna zamisao izložbe je da se posjetioci putem dodira i mašte uvedu u svijet naših predaka i dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti. Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima odštampanim na Brajevom pismu i uvećanoj crnoj štampi. Postavka obuhvata odlivke i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i regiona - četrdesetak eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, italijanske Renesanse, Egipta, predkolumbovske Amerike, tri iz Crne Gore i desetak iz kulturno-istorijske baštine zemalja regiona (Bosne i
Hercegovine i Hrvatske).


Izložba je posebno priređena i prilagođena da bi slijepe i slabovide osobe mogle taktilno doživjeti trodimenzionalne i reljefne predmete. Za razliku od ostalih izložbi gdje se posjetioci mole da ne dodiruju eksponate, ovdje molimo posjetioce da slobodno opipaju sve eksponate.
Izložbu organizuju Savez slijepih Crne Gore i Međunarodna
organizacija „Nova Akropola“, predstavništvo Podgorica uz podršku Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Posjeta : 150