2
Treća “Literitorija” od srijede do petka u KIC "Budo Tomović"
Tema festivala - egzil!

Treći regionalni književni festival “Literitorija”, u organizaciji Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović”, pod sloganom „Između kultura“, biće od srijede do petka održan u sali "DODEST" "srca kulture grada".
Za temu ima egzil - jedan od ključnih problema savremenog svijeta i temu književnosti od antičkih vremena do aktuelnog književnog stvaralaštva. Ipak, planiranim programom, ona će biti šire postavljena i tretirana sa nekoliko aspekata: kao tema djela, kao pozicija pisca (jezički, teritorijalno i egzistencijalno), i u pogledu književnog prevodilaštva, na šta sve treba da ukaže naziv “Između kultura”. Naši gosti ove godine su autori iz: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iz Rumunije.

U okviru glavnog programa festivala u kojem se vodi razgovor sa tri pisca (25. i 26. aprila), gosti će biti: Andrej Nikolaidis, Roman Simić i Lejla Kalamujić prve večeri, i Vladimir Vojinović, Tanja Mravak i Miloš Živanović druge večeri festivala. Moderator tih razgovora biće književni kritičar Vladimir Arsenić. Programi podrazumijevaju i čitanja.
Drugog dana festivala, od 18 biće predstavljeno stvaralaštvo rumunskog pisca Kozmina Perce, a razgovor sa njim vodiće pjesnikinja Slađana Kavarić.
Treće veče biće posvećeno književnom prevodilaštvu, a u tom programu gosti će biti prevodioci Marinko Koščec (francuski), Jelena Knežević (njemački), Đura Miočinović (rumunski) i Vladimir Arsenić (engleski i hebrejski). Program će moderirati književni kritičar Marinko Vorgić.

Posjeta : 160