1
SB UN
Vratio se - hladni rat!

    Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je Bliski istok danas u takvom haosu da je postao prijetnja međunarodnom miru i bezbjednosti, kao i da Sirija predstavlja "najozbiljniju prijetnju".

U toku je, na zahtjev Rusije, vanredno zasijedanje Savjeta bezbjednosti UN o posljednjim dešavanjima u Siriji i mogućoj vojnoj intervenciji Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u toj zemlji.
Gutereš je upozorio da se Hladni rat vrati, navodeći da podjele održavaju krom višestruke sukobe.
- Hladni rat se vratio, s odmazdom, ali i sa jednom razlikom. Više kao u prošlosti nijesu prisutni mehanizmi i sigurnost koji su upravljali tenzijama - istakao je Gutereš, prenosi Anadolija.
Gutereš je kazao da je situacija u Siriji najozbiljnija, navodeći da ne postoji vojno rješenje za sukob.
- Haos na Bliskom istoku prijeti međunarodnom miru i bezbjednosti - upozorio je Gutereš.
Podsjetio je da Sirijci iznova proživljavaju užase kao što su brutalnost, opsada, glad, napadi, hemijsko oružje, prisilno raseljavanje, seksualno nasilje, mučenje, pritvaranje.
Rusija je u utorak stavila veto na nacrt teksta kojim bi se uspostavilo novo stručno tijelo za utvrđivanje krivice za navodne hemijske napade u Siriji.
Nacrt rezolucije Sjedinjenih Američkih Država dobio je ogromnu podršku u Vijeću sigurnosti sa 12 glasova za i samo dva protiv (Rusija i Bolivija), dok je Kina bila suzdržana.
Posjeta : 312