0
Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore ozvaničili početak realizacije Programa promocije domaćih proizvoda – „Kupujmo domaće“
Kvalitetom odiše -vraća najviše!

            - Program „Kupujmo domaće“ ima svoju posebnu vrijednost i višestruki značaj - zajedništva - Vlade, privrednika i potrošača; značaj povjerenja - u sebe, u domaće vrijednosti, u domaće sposobnosti; značaj prevazilaženja – naslijeđenih i nametnutih navika, navika da više cijenimo tuđe nego svoje; značaj otvorenosti - uz poštovanje slobodnog tržišta i principa fer konkurencije; značaj razumijevanja potreba potrošača i značaj očuvanja tradicije, jer birajući domaće proizvode čuvamo i našu tradiciju i naše posebnosti - ukazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović povodom potpisivanja sporazuma o saradnji Vlade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore, čime su danas ozvaničilu početak realizacije Programa promocije domaćih proizvoda – „Kupujmo domaće“, koji se realizuje u saradnji sa trgovinskim lancima i proizvođačima.
Crnogorski proizvodi od danas su vidno označeni na policama šest najvećih trgovačkih lanaca - "Voli", HD "Laković", "Franca", "Aroma", "Idea", i "Megapromet".

- Značaj jačanja svijesti, jer domaći proizvođači našem tržištu uvijek nude najbolje što proizvedu. Značaj očuvanja životne sredine, jer su svi logistički putevi za domaću proizvodnju kraći”. Značaj podizanja konkuretnosti, kroz potrebu povećanja obima proizvodnje, usvajanja novih standarda, povećanja cjenovne konkurentnosti, primjene savremenih marketinških principa i savremenog dizajna - kazao je Simović.
Posebno važnim potpredsjednik Vlade ocijenio je značaj odlučnosti svih nas, da, kako je istakao, izborom domaćeg proizvoda želimo neposredno doprinijeti rastu domaće ekonomije, sigurnosti postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, čime ćemo obezbijediti više novca za plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i brigu o onima kojima je potrebna.
- Zbog toga smo danas ovdje svi zajedno. Projektom „KUPUJMO DOMAĆE“ želimo da podržimo naše privrednike i u sektoru proizvodnje i u sektoru trgovine, želimo da oni jačaju i razvijaju se, od čega će korist imati cijelo društvo.
Da bi na tom putu bili uspješni, kako je dodao, neophodna im je podrška svih: Vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, medija, svakog kupca.
- Jačamo domaća preduzeća, radna mjesta u našim preduzećima činimo sigurnim i stvaramo mogućnosti da se otvore nova radna mjesta u tim preduzećima i samim tim povećamo životni standard svakog od nas - kazala je ministarka Sekulić.
Prema njenim riječima, u današnjem svijetu, kada je jako teško prodati svoje proizvode kao konkurentne i kvalitetne, i u svojoj zemlji ubijediti svoje građane da ste vi vrijedni da oni kupe vaš proizvod, naša je obaveza da ljudima koji časno i pošteno rade svoj posao i proizvode u Crnoj Gori pomognemo na način što, kupujući hjihove proizvode, učinimo ih uspješnijima i svakoga ko radi u tim preduzećima zadovoljnijim, a svakome u Crnoj Gori učinimo da ima bolji kvalitet života - kazala je ministarka Sekulić.
Sekulićeva je uvjerena da će kroz ovaj program svako od nas dobro vidjeti kada prođe pored bilo kojeg crnogorskog proizvoda da je to crnogorski proizvod i da više neće imati opravdanje zašto ne kupuje baš njega.
- Sigurna sam da svi naši proizvodi odišu i kvalitetom, i pouzdanošću i da su konkurnetniji u odnosu na sve ostale koji su u radnjama.
- Kupujmo domaće“ zahtijeva stalno angažovanje i sinergiju privrednih subjekata i organa vlasti, te nauke i struke. Svrsishodnost ovakvog djelovanja je nesporna što potvrđuju iskustva i praksa najrazvijenijih zemalja svijeta, ali i naših susjeda iz regiona - istakao je predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.
On je izrazio uvjerenje da će projekat biti uspješan jer je objedinio predstavnike Vlade, privrede i Privredne komore kao njihove asocijacije. „Svjedoci smo da se tokom posljednjih decenija sa različitih adresa pokušalo doprinijeti boljoj zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovini, turizmu i šire, ali i da je izostajao očekivani rezultat upravo jer je nedostajalo ono što danas imamo, a to je namjera svih da kreiramo jedinstven projekat u kojem su jasne uloge i odgovornosti - poručio je Golubović.
Golubović je kazao da podaci o pokrivenosti uvoza izvozom u Crnoj Gori, ukazuju na potrebu za ovakvim projektom i reakcijom sa svih, za privredu, relevantnih adresa u zemlji. “Sagledavanjem makroekonomskih pokazatelja crnogorske ekonomije, nije teško uočiti da u kontinuitetu bilježimo loše rezultate kod spoljnotrgovinske razmjene roba, u kojoj ostvarujemo naglašen deficit. Tako je pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila na nivou od oko 16%, a kada posmatramo izdvojeno spoljnotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pokrivenost uvoza izvozom je 10%, i pored činjenice da imamo dovoljno prirodnih i proizvodnih resursa. S toga, “Kupujmo domaće” personifikuje potrebu da se ovakva situacija mijenja, kao i odlučnost da se u tome uspije”, kazao je predsjednik Privredne komore.
Posjeta : 234