2
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio Prijedlog odluke o planu privatizacije za 2018.
Na tenderu - "Igalo" i "Budvanska"!

       Početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju privrednih društava Institut „dr Simo Milošević“ AD - Igalo i HG „Budvanska rivijera“ predviđen je Prijedlogom odluke o planu privatizacije za 2018. koji je danas utvrdio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.
O ovom prijedlogu član Savjeta Srđa Keković izdvojio je mišljenje.

Planirana je valorizacija turističkih lokalniteta ili privrednih društava kroz javno privatno partnerstvo VTK „Mediteran“, opština Žabljak; Kolašin 1600, opština Kolašin; Ada Bojana, opština Ulcinj – turistička valorizacija lokaliteta kroz razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup ostrva Ada; Uvala Masline – Bušat za rt Odrač, opština Bar; Lokalitet koji se nalazi između Njivica i ušća Sutorine, opština Herceg Novi; Lokalitet „Donja Arza“, Herceg Novi;
Lokalitet „Kabala for“, opština Herceg Novi; Projekat turističke valorizacije lokacije „Mrkovi – Bijela Stijena“, Luštica, opština Herceg Novi; Projekat Turistički kompleks Ecolodge Lovćen, Nacionalni park Lovćen, Cetinje;
Skijalište „Savin kuk”, opština Žabljak; i Turistička valorizacija lokaliteta obuhvaćenih Prostornim planom posebne namjene „Bjelasica i Komovi” – Cmiljača i Žarski, opštine Mojkovac i Bijelo Polje.
Na osnovu predloga Vlade Crne Gore, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore na prodaju putem berze ponudiće se akcije AD Papir – Podgorica; prodaja 23,9865% akcijskog kapitala;
AD „Agrotransport“ – Podgorica; prodaja 52,4139% akcijskog kapitala; HTP „Berane” AD – Berane; prodaja 15,3544% akcijskog kapitala; AD „Dekor” – Rožaje; prodaja 22,5948% akcijskog kapitala; AD „Metal produkt” – Podgorica; prodaja 8,3724% akcijskog kapitala; AD „Montenegroturist” – Budva; prodaja 29,6706% akcijskog kapitala; i „Crnagoracoop“ AD – Danilovgrad; prodaja 10,6294% akcijskog kapitala.
Razmotreni su upućeni Vladi na usvajanje Izvještaj o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2017. godinu, sa Izvještajem o sprovođenju Plana privatizacije za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji zaključaka Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2017. godinu.
Savjet je razmotrio i uputio Vladi na usvajanje Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na „Luštica Development“ AD Tivat, Opština Tivat – projekat Luštica Bay za period 2016 – 2017. godina, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U dokumentu pripremljenom u skladu sa obavezom izvještavanja Skupštine Crne Gore, navedeno je da je ukupan iznos investicionih i drugih troškova od 2010. godine do 31. decembra 2017. godine, prema informacijama dobijenim od Luštice Development AD Tivat, iznosio 133.708.465 eura, od čega je u 2016. godini utrošeno 20.220.543 eura, dok je u 2017. godini utrošeno 40.612.695 eura. U Izvještaju se navodi da su na realizaciji projekta, na poslovima upravljanja projektom zaposlena 53 lica, od kojih je 62% iz Crne Gore, da je na gradilištu za vrijeme izvođenja radova povremeno angažovano u prosjeku dnevno oko 529 radnika uglavnom iz Crne Gore kao i da su lokalni stanovnici iz Radovića angažovani su za zanatske radove. U Izvještaju stoji da je kompanija započela proces oglašavanja radnih mjesta za potrebe hotela Chedi i marine u kompleksu Luštica Bay i da se očekuje se otvaranje ukupno oko 250 novih radnih mjesta.
Razmotrena je Informacija o aktivnostima na realizaciji ugovorne obaveze imenovanja nezavisnog revizora – „Kontrolora”, u skladu sa Ugovorom o zakupu Kompleksa HTP Ulcinjska rivijera, Ulcinj i Vladi predloženo da ovlasti ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da u ime Vlade Crne Gore, kao Zakupodavca, potpiše Pismo o angažovanju kompanije PricewaterhouseCoopers sa Ugovorom o obavljanju usluga Kontrolora investicije.
Savjet je donio: Odluku o imenovanju Tenderske komisije za privatizaciju na čijem je čelu ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Odluku o imenovanju Tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta čiji je predsjednik ministar održivog razvoja i turizna Pavle Radulović i Odluku o imenovanju Komisije za imovinska pitanja kojom predsjedava zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović.
Posjeta : 173