1
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin o planiranim izmjenama zakona o RTCG
Obezbijediće garancije - pune nezavisnosti!

    - Želimo snažan i kredibilan javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa. Takav javni servis, koji je ključna koheziona snaga društva, a ne poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje, nasušna je potreba Crne Gore - upoznao Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore, predstavnike nacionalnog javnog servisa i nacionalnog medijskog regulatora, predsjednika Savjeta RTCG Vladimira Pavićevića, generalnu direktoricu RTCG Andrijana Kadiju, predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Ranka Vujovića i direktora AEM Abaza Džafića, sa osnovnim intencijama Vlade prilikom predlaganja izmjene Zakona o RTCG, aktivnosti koja je Programom rada Vlade planirana za četvrti kvartal 2018.

Ukazao je da Vlada nema nikakvu zakonsku mogućnost da reaguje u odnosu na situaciju u RTCG, osim da iskoristi svoju ustavnu nadležnost i predloži Skupštini novo zakonsko rješenje koje će biti pouzdanija zaštita nezavisnosti javnog servisa.
- Moj poziv vama i široj stručnoj javnosti jeste – hajde da zajedno dođemo do boljih zakonskih rješenja, po najvišim međunarodnim standardima, i da osiguramo da RTCG bude mjesto istinske novinarske nezavisnosti i profesionalizma, lišeno bilo kakvih neprimjerenih uticaja - saopštio je potpredsjednik Pažin predstavnicima RTCG i AEM.
Poručio je, takođe, da treba razmisliti i o modelu u kojem bi izbor Savjeta RTCG bio izmješten iz Skupštine.
Čelnici savjeta i menadžmenta RTCG i AEM pozdravili su opredjeljenje da izmjenama Zakona o RTCG pristupi kroz široki društveni dijalog i na bazi najviših međunarodnih standarda. U tom smislu, izrazili su spremnost da daju puni doprinos ovom značajanom procesu.
Pažin je izrazio očekivanje da će Savjet RTCG ubrzo dati saglasnost na tekst Ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020, nakon što je radni tim Vlade prihvatio svih osam amandmana koji su predloženi od strane RTCG. Vlada, poručio je, podržava stavove radnog tima i spremna je da i zvanično potvrdi tekst Ugovora sa svim izmjenama do sada predloženim od strane javnog servisa.

Posjeta : 131