1
Akcijom crnogorske, italijanske i albanske policije presječen lanac krijumčarenja marihuane morskim putem
Zaplijena tri plovila - sa 600 kg droge!

         - Službenici Uprave policije MUP – Sektora granične policije su, postupajući po podacima dobijenim zahvaljujući razmjeni informacija sa kolegama iz Italije i Albanije, izveli višednevnu akciju kojom su presjekli lanac međunarodnog krijumčarenja marihuane morskim putem, koji je vodio od Albanije ka Italiji i dalje, ka drugim zemljama Evropske unije. Službenici našeg Sektora granične policije su tom prilikom u dva navrata, 6. januara i danas, zaplijenili ukupno tri plovila kod kojih je zatečeno ukupno pet osoba. Zahvaljujući podacima do kojih su službenici našeg SGP potom došli i dali kolegama u Italiji i Albaniji, u Albaniji je otkriveno 600 kilograma marihuane koja je, kako se sumnja, bila namijena međunarodnom krijumčarenju upotrebom plovila koja je naša policija locirala i zaplijenila. Od navedenih pet lica koja su zatečena u blizini plovila su uzete izjave a naša policija će podatke do kojih je došla ustupiti kolegama u Albaniji i Italiji, radi krivičnog procesuiranja ovog predmeta - saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Zahvaljući dobroj operativnoj saradnji Sektora granične policije Uprave policije MUP Crne Gore sa italijanskom Guardia di Finanza i Graničnom policijom Republike Albanije na plavoj granici, 5. januara započeta je akcija u kojoj su sjutradan na našoj teritoriji zaplijenjena dva plovila a danas još jedno, a koja su takvih karakteristika da su pogodna za krijumčarenje narkotika morskim putem.
Konkretno, 5. januara oko 16,40, našem Sektoru granične policije su, putem kontakt tačke za operativnu saradnju Sektora granične policije sa italijanskom Guardia di Finanza i Graničnom policijom Albanije na plavoj granici, u realnom vremenu dostavljeni operativni podaci u vezi potjere za nepoznatim plovilom RIB dužine oko 8,5 metara, velike brzine i motorske snage. Potjeru za plovilom su vršili patrolni čamci Guardia di Finanza Italije i albanske granične policije na otvorenom moru, a plovilo se u momentu obavješenja crnogorske policije nalazilo naspram Drača, krećući se velikom brzinom u kursu prema teritorijalnim vodama Crne Gore.
Službenici Sektora granične policije su se odmah uključili u ove aktivnosti i locirali navedeno plovilo nad kojim je vršena 24-časovna opservacija. Sjutradan, oko 17, dvije patrole iz sastava Regionalnog centra granične policije „Jug” su oduzeli plovilo RIB, imena VLORE-17, pod albanskom zastavom, dužine oko 8,5 metara, teget plave boje sa dva vanbrodska motora velike snage. Na licu mjesta zatečeni su E.K. (40) iz Bara koji je, kako se sumnja, upravljao ovim plovilom, kao i M.S. (36) iz Bara koji je, kako se sumnja, imao namjeru da putničkim motornim vozilom „Toyota“, podgoričkih registarskih oznaka, preveze ovo plovilo nakon pristajanja. Zbog počinjenog prekršaja iz člana 67 stav 1 tačka 1 Zakona o graničnoj kontroli, E.K. je uručen i naplaćen prekršajni nalog. Takođe, plovilo VLORE-17 sa prikolicom je uz potvrdu privremeno oduzeto i dislocirano jer E.K. nije imao potrebnu dokumentaciju za plovilo.
Istog dana, službenici našeg SGP su locirali i oduzeli plovilo marke SEAR, pod američkom zastavom, kojim je upravljao R.M. (30) iz Kosova.
Prikupljeni operativni podaci od strane našeg Sektora granične policije, koji su potom razmijenjeni sa Graničnom policijom Republike Albanije i Guardia di Finanza iz Italije, su doveli do toga da na osnovu ovih podataka budu inicirane brojne istrage i druge aktivnosti u ove dvije države, a od kojih je jedna od njih imala za rezultat otkrivanje oko 600 kg opojne droge marihuana u Albaniji, u neposrednoj blizini mjesta polazne rute plovila VLORA-17.
Dalje aktivnosti koje je naša granična policija sprovela dovele su do lociranja još jednog plovila i još dvije osobe. Naime, službenici SGP su danas, oko 02,10 detektovali RIB plovilo koje je iz Albanije uplovilo u Crnu Goru i uputilo se prema zapadu. Vršena je opservacija ovog plovila. Oko 5 plovilo RIB je, nakon uplovljavanja u rijeku Sutorina, privezano u blizini plaže gdje su ga službenici SGP i kontrolisali. Tom prilkom zatečeni su E.G. (23) i F.I. (23) iz Vlore, državljani Republike Albanije. Zbog nezakonitog prelaska državne granice, protiv obje osobe je podnijeta prekršajna prijava. Sumnja se da je plovilom upravljao F.I, dok je E.G. bio saputnik na plovilu. F.I. ne posjeduje dozvolu za upravljanje čamcem niti dokumenta za plovilo, a takođe za ovo plovilo ne postoji ni vinjeta. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, F.I. je upućen kod inspektora pomorske plovidbe radi daljeg postupanja.
Od svih pet osoba su uzete izjave koje će biti predmet dalje obrade u vezi sa međunarodnim krijumčarenjem marihuane.
Crnogorska policija nastavlja sa aktivnostima u vezi sa ovim događajima, u komunikaciji sa kolegama iz italijanske i albanske policije. Naša policija će sve potrebne podatke do kojih je došla u propisanoj proceduri, putem međunarodne saradnje, dostaviti kolegama u Italiji i Albaniji, radi krivičnog procesuiranja ovog predmeta.
Posjeta : 132