0
BOŽIĆNA POSLANICA ARHIEPISKOPA CETINJSKOG I MITROPOLITA CRNOGORSKOG
Crnogorski narod da se - vrati sebi!

      - Na mom je srcu, zato, da se crnogorski narod vrati sebi, da se osvijesti, da poželi izbavljenje iz vjekovnog duhovnog ropstva, da zavapi Gospodu u molitvi, da Država riješi crkveno pitanje i povrati naše svetinje i da napokon dođe mir, jedinstvo i napredak cijelog crnogorskog društva. Jer duhovno siromaštvo korijen je svakog drugog siromaštva i nezadovoljstva a crkveno pitanje i zaokružen nacionalni identitet uslov svake društvene stabilnosti i prosperiteta - ukazao je arhiepiskop cetinjski i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo u Božićnoj poslanici:

Dragi Crnogorci i Crnogorke, uvaženi vjernici i poštovaoci
Crnogorske Pravoslavne Crkve
MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI!

Budimo srećni i radosni jer nam je osvanuo dan nade da se Hristovim rođenjem, smrću i vaskrsenjem spasimo, da nas obasja zle i dobre, da oprostimo onima koji nas vrijeđaju, negiraju našu crkvu, jezik, državu, himnu, grb i svako crnogoesko nacionalno obilježje.
Hristos je oprostio uvrede i grijehove grješnicima, ali i ostavio poruku da neprašta grijehove farisejima, domaćim odrodima i zakletim neprijateljima naše CPC i države Crne Gore. Veliki hrišćanski praznik rođenje Hristovo slavi cio hrišćanski svijet 25 decembra ili 7 januara.
CRNOGORCI,
Živimo u izuzetno složenom i izazovnom vremenu kada se preisptuju sve vrijednosti, čojstvo i junaštvo, pa i sam čovjek. Vremenu kada kroz iskušenja ne prolazi samo naša Crkva i društvo, nego i svaki brak i porodica, kada i oni kojima je zadatak da obezbijede sigurnost, postojanost, jasnoću u važnim nacionalnim pitanjima pokazuju svojevrsno nesnalaženje i nedoraslost istorijakom trenutku.
U crnogorskom društvu i ovoga Božića još uvijek tražimo rješenja pitanja siromaštva brojnih naših sugrađana, slušamo žalosne izvještaje o napuštanju domovine, s nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje i selektivne abortuse, a blago rečeno, zgorženi smo kad u naše vrijeme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva.
Kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki. Gledajući istorijski, potpuno je jasno da slavljenje Bozića, tajne rođenja Isusa Hrista, nema bez Bogomajke, bez Preneporočne i Presvete Bogorodice, Djeve Marije. Tek u tajni Božića, otkirva se Tajna Života, da se Bog odlučio za spasenje, za život, za majčinstvo, za rađanje, a ne za osudu i ne za smrt. U toj čudesnoj ljubavi Boga za palog čovjeka, u svom spasonosnom planu predvidio je posebno mjesto ženi ili još bolje majci. Zato joj dajmo i mi pravo mjesto u društvu i našim porodicama, da naše društvo doživi prosperitet.
Crnogorci i Crnogorke, uvaženi vjernici i poštovaoci CPC,
više nego ikad čujte moj vapaj da se ujedinimo oko svete CPC, koja je Majka sviju nas. Jer ni Države Crne Gore ne bi bilo bez njene Crkve. Davno su naši stari govorili, kome je Bog, Otac, tome je i Crkva Majka. Zato upamtite dobro, dragi Moji Crnogorci i Crnogorke, ukoliko se Cržavi Crnoj Gori i crnogorskom narodu ne vrate u vlasništvo crkve i manastiri, onda nema ni države Crne Gore.
Ovogodišnji Božić slavimo u vrijeme neslavnog i poraznog jubileja – 100 godina od tzv “Podgoričke skupštine” kada je Crnogorski narod na podmukao način izgubio svoju Državu i Crkvu. Crna Gora je obnovila svoju državnost 21 maja 2006 godine, kodifikovan je crnogorski jezik u Vašingtonu kao samostalni svjetski jezik, imamo zastavu, grb i druga crnogorska identitetska obilježja. Crna Gora je postala članica Nato saveza i približava se Evropskoj Uniji. Medjutim ako se ne riješi crkveno pitanje i ne zaokuruži naš nacionalni identitet, svi ovi naši rezultati i dometi mogu biti dezavuisani i osujećeni.
Na mom je srcu, zato, da se crnogorski narod vrati sebi, da se osvijesti, da poželi izbavljenje iz vjekovnog duhovnog ropstva, da zavapi Gospodu u molitvi, da Država riješi crkveno pitanje i povrati naše svetinje i da napokon dođe mir, jedinstvo i napredak cijelog crnogorskog društva. Jer duhovno siromaštvo korijen je svakog drugog siromaštva i nezadovoljstva a crkveno pitanje i zaokružen nacionalni identitet uslov svake društvene stabilnosti i prosperiteta.
No pored svega ovog stradanja i zla, kroz koje prolazi Crnogorska crkva i njeni vjernici, na ovaj najradosniji praznik treba se opomenuti da se ljepota i radost života postiže se samo s Bogom i međusobnom zajedništvu. Slijedimo Gospoda Isusa Hrista, jer je On put, istina i život, pa ćemo izbjeći zamke nečastivog i njegovih slugu. Istrajmo u našoj borbi, da budemo dostojni naših predaka, da budemo vođeni i rukovođeni crnogorskim svetiteljime: Sv. Petrom Cetinjskim, Vasilijem Ostroškim, Stevanom Piperskim, Vladimirom Dukljanskim i Prepodobnim Ivanom Crnojevićem – Gospodarom Crnogorskim.
U našoj vjeri hrišćanskoj je ljepota koju je Bog donio svijetu po svojem Jedinorođenom Sinu, Isusu Hristu. Molim Boga na ovaj sveti dan, da svaki čovjek ma u kako se teškom stanju nalazio, pritisnut možda bolešću, neimaštinom, međusobnim razmiricama, brigom za budućnost, otkrije da se ljepota življenja postiže samo s Bogom.
Zato se okrenimo Bogu, starajmo se za Njegov Dom i Njegovu đecu, pa će se i On postarati za naše domove i našu đecu. Jer On je Pastir Dobri, Otac Nebeski.
Svijema ljudima na zemlji i Crnogorcima u dijaspori, Božić da donese mir, slogu i ljubav.
Pozdravljam Vas najsrdačnijim hrišćanskim pozdravom,
HRISTOS SE RODI, VAISTINU SE RODI!
                         MITROPOLIT CRNOGORSKI
                               MIHAILO
Posjeta : 171