0
Predsjednik GP "URA" uputio otvoreno pismo ambasadorima EU, Velike Britanije, SAD i OSCE
Ne dozvolite Crnu Goru - nalik Somaliji!

- Taktika „zatvaranja očiju“ pred problemima i očiglednom politčkom krizom koja već dugo traje nije od pomoći ni nama građanima Crne Gore, ni Vama. Ne dozvolite da Crna Gora, koja ima sve što je potrebno da bude uspješna evropska priča, zemlja za primjer, država zadovojnih i bogatih građana, postane nalik Somaliji u kojoj će na svakim izborima naoružana lica određivati njenu sudbinu - ukazao je ambasadorima EU, Velike Britanije, SAD i OSCE u otvorenom pismu predsjednik GP "URA" Dritan Abazović:

Poštovane ekselencije,
prošao je još jedan izborni ciklus u Crnoj Gori i ponovo, po ko zna koji put, potvrđeno je da to što smo punopravna članica NATO-a i zemlja koja je duboklo zašla u evropskim integracijama, ne predstavlja nikakav demokratski iskorak kada je u pitanju održavanje slobodnih i fer izbora. Iako smo svjedoci da se radilo o prilično malim gradovima koji ne obuhvataju veliki dio biračkog tjela, aktuelna vlast je, na tek završenim loklanim izborima, stvorila ambijent koji je za svaku osudu i koji predstavlja brigu za sve koji žele Crnu Goru kao demokratsku državu.
Ono što se dešavalo na ulicama Cetinja, Mojkovca, Petnjice i Tuzi nije bio nikakav praznik demokratije, što bi trebalo biti uloga izbora. To je bio klasični „kriminalni maraton“ u kojima su aktivno učestovale organizovane kriminalne grupe i kriminalni klanovi sa primorja (kavački, škaljarski i budvanski), naoružana lica, sprovodnici ZIKS-a, radnici obezbjeđenja u kazinima iz Podgorice i Budve, visoki funkcioneri policije i drugi, a svi sa jednim zajedničkim ciljem, da zaplaše građane i iznude podršku DPS-u ili partijama sa kojima oni vrše vlast.
Građani su u samoorganizaciji pokušali da pruže otpor i odbrane sopstveno dostojanstvo, blokirajući štabove DPS-a u kojima se dijelio novac. Nažalost, prijave policiji su bile uzaludne, jer oni nisu reagovali na adekvatan način, a nerijetko su i stajali u zaštitu tih lica i objekata u kojima su vršene protivzakonite aktivnosti, što je skandalozno. O mnogim neregularnostima i nezakonitim radnjama obavješteni su i nadležni tužioci, ali je njima trebalo i po nekoliko sati da bi izašli na lice mjesta, što je paradokslano jer se, kako Vam je poznato, radi o gradovima koji su geografski jako mali, i gdje se iz jednog mjesta na drugo može stići za nekoliko minuta.
Na ovim loklanim izborima ozbiljno je narušena i bezbjednost građana (što ranije nije bio slučaj), pa tako smo svejdočili pokušajima ubistva poslanika, napadima na njihovu imovinu, bacanjem suzavca na kandidate za odbornike, napadima na lica na biračkim mjestima, te zbrinjavanjem povrijeđenih u zdravstvenim ustanovama na Cetinju i Kliničkom centru Crne Gore.
GP URA Vam u prilog dostavlja obimni materijal koji potvrđuje navedene zloupotrebe. Ovaj materijal smo već predali nadležnim institucijama u državi, Ustavnom sudu, Vrhovnom državnom tužilaštvu, Državnoj izbornoj komisiji i opštinskim izbornim komisjama. Možda i najvidljiviji primjer zloupotrebe i izbornih mahinacija jesu glasački listići, čije smo kopije predali, a iz kojih se jasno vidi da je „vlast“ podršku dobila uz pomoć prinude. Ukoliko se glasanje vrši pomoću geometrijskih figura, a koje nijesu krug, jasno je da se takav mehanizam koristi za kontrolu onih građana koji su prethodno ucijenjeni ili su dobili novac u zamjenu za podršku DPS-u ili nekom od njegovih satelita. Pri tome, treba naglasiti da nijedan listić na kome je glasano za opoziciju nije imao ovakve simbole, geometrijska tijela i druge metode označavanja što je jasan indikator da je vlast vršila uticaj na slobodno izraženu izbornu volju građana.
Uvjeren sam da sve što smo naveli u ovom pismo znate i sami i da ste ranije imali dokaze o svemu navedenom zbog čega nemate dilemu da se radi o lako dokazivim činjenicama. Zbog javnosti i građana, uvažavajući Vas kao naše partnere, sa ciljem demokrtizacije Crne Gore, pa i regiona, apelujemo da nam konačno pomognete, prije nego što Vaši i naši napori postanu uzaludni.
Taktika „zatvaranja očiju“ pred problemima i očiglednom politčkom krizom koja već dugo traje nije od pomoći ni nama građanima Crne Gore, ni Vama. Ne dozvolite da Crna Gora, koja ima sve što je potrebno da bude uspješna evropska priča, zemlja za primjer, država zadovojnih i bogatih građana, postane nalik Somaliji u kojoj će na svakim izborima naoružana lica određivati njenu sudbinu.
Ponavljam i napominjem da Vi u našoj zemlji niste gosti, već partneri, neko sa kime građani Crne Gore žele graditi zajedničku budućnost i dijeliti iste vrijednosti. Zbog toga u našim međudržavnim relacijama postoji i „obaveza više“ na putu ka jačanju demokratskih načela i principa, vladavine prava i snaženju institucija sistema.
U nadi da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći da se naše društvo demokratizuje i da se stavi u red snažnih demokrtskih država, unaprijed Vam se srdačno zahvaljujem!
Podgorica 06.12.2018
S poštovanjem,
predsjednik GP URA
mr Dritan Abazović
Posjeta : 283