2
Vijeće haškog tribunala osudilo je nekadašnjeg vrhovnog komadanta Vojske Republike Srpske
Mladiću - doživotna!

    Vijeće haškog tribunala osudilo je nekadašnjeg vrhovnog komadanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Riječ je o provstepenoj presudi. Sud je odlučio da je Mladić kriv za 10, od 11 tačaka optužnice. Nije kriv samo za genocid u šest opština u BiH. Haški tribunal je ovom presudom okončao rad, a iako i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe, o njima će odlučivati drugi sud.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije, nehumano djelo prislilnog premiještanja, terorisanje, napade na civile, kršenje običaja ratovanja, uzimanje talaca.
Mladić izbačen iz sudnice
Nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću pozlilo je tokom izricanja presude u haškom tribunalu. Mladić je prethodno tražio pauzu, a nakon povratka u sudnicu zbog neprimjerenog ponašanja udaljen je iz sudnice. Haški tribunal trebalo bi danas da objavi prvostepenu presudu Mladiću, povodom optužbi za genocid nad muslimanima i za druge ratne zločine.
Mladić je prisustvovao početku izricanju presude, ali je oko 10:40 zatražio pauzu koja je trajala do 11:30. Mladićev advokat je nakon pauze kazao da Mladić ima krizu hipertenzije. Pritisak mu je bio 170.
Odbrana je tražila prekidanje izricanje presude ili čitanje samo konačne presude, ali je to Vijeće suda odbilo. Mladić je potom burno reagovao, pa je sudija naredio da bude udaljen iz sudnice.
Kako prenose mediji, Mladić je vikao da je uzbuđen i da je sve "laž". "Sram vas bilo, sve je laž što ste rekli", kazao je Mladić. Nakon opomene Mladić nije htio da sjedne, pa je sudija Orie naložio da ga obezbjeđenje udalji iz sudnice. Mladić iz posebne prostorije pratio nastavak čitanja presude.
Potvrđen genocid u Srebrenici, ne i u drugim opštinama
Presuda, nakon tri i po godine suđenja i još godinu vijećanja donijelo je sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom.
Sud je ocijenio da su u nekoliko opština u BiH počinjena ubistva koja su predstvaljala zločin protiv čovječnosti, ali ne i genocid. U opštinama Banja Luka, Bijeljina, Foča, Koto Varoš, Prijedor, Pale, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica počinjeni su zločini deportacije i prisilnog progona, rekao je sudija Orie.
"Izvršavana su masovna ubistva, a prema zarobljenim je pokazivano malo ili nimalo poštovanja", ocijenio je haški sud. Konstatovano je i da je u nekoliko opština učinjena deportacija i prisilno premještanje.
Kada je riječ o zločinima u Sarajevu, riječ je o ubijanju stotina civila, i to tokom njihovih svakodnevnih aktivnosti, ocijenio je haški tribunal. Naveden je slučaj stradanja na pijaci Markale.
Govoreći o genocidu u Srebrenici, Vijeće je ocijenilo da je Mladić potpisao direktivu kojom se poziva na izvođenje strateške operacije protiv enklave sa namjerom da ona nestane, da bude ispražnjena od stanovništva i da se to područje pretvodi u srpsku enklavu.
Mladić je optužen za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje “plavih šljemova“ UN.
Vijeće je ocijenio i da su vojnici VRS počinili genocid u Srebrenici, jer su fizički namjeravali da unište bosanske muslimane.
Mladić je odmahivao glavom tokom Orijevog izlaganja o Srebrenici i to nakon tvrdnje da je poslije odluka koje su potpisali Radovan Karadžić i Mladić postojala jasna namjera da se Srebrenica "isprazni" i da se pretvori u srpsku teritoriju.
Ukupno mu se sudilo 530 dana, uz ukupno 591 svjedoka od kojih se 377 pojavilo u sudnici. Od toga, odbrana je pozvala 208, a tužilaštvo 169. Iznijeto je 9.914 dokaza.
Podsjetimo, Mladić se prvi put pojavio pred sudom u Hagu u julu 2011. godine, kada se nije izjasnio o krivici, a u njegovo ime je veće Tribunala zavelo da se izjasnio kao da nije kriv. Suđenje je zvanično počelo godinu dana kasnije, 16. maja 2012. godine.
Posjeta : 402