1
Crnogorski premijer Duško Marković poslije samita 100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju
Napredujemo u - dobrom pravcu!

- Vjerujem da zaista napredujemo u dobrom pravcu i sa realnim optimizmom gledam na perspektive rasta naših ekonomija, takođe i na evropsku i evroatlansku perspektivu svih aspiranata na članstvo u NATO i Evropsku uniju iz regiona, čemu će Crna Gora davati i dalje snažnu podršku.
Ovim riječima crnogorski premijer Duško Marković zaključio je izlaganje na konferenciji za medije nakon Samita100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope u Skoplju.

- Prije svega, koristim priliku da još jednom zahvalim našem domaćinu, premijeru Zaevu, na toplom gostoprimstvu, ovdje u Skoplju. I tokom jučerašnje bilateralne posjete, i tokom današnjeg dana.
Uvjeren sam da je sve ovo još jedna potvrda napretka sveukupnih odnosa u regionu Zapadnog Balkana. Kao što vidite, podsjetiću još jednom, danas smo ovdje četvorica premijera, i upravo smo se podsjetili da je samo tokom posljednjih šest mjeseci ovo već peti put zaredom da se mi sastajemo i srijećemo - i u Evropi, u Briselu ili Trstu, ali sve češće i u našem regionu – od Podgorice, preko Drača pa evo do Skoplja.
I dalje ćemo snažno podržavati ovu novu praksu direktnih razgovora i intenzivnih susreta lidera država regiona, jer vjerujem da je to najbolji način da izbjegnemo nerazumijevanja, da ojačamo međusobno povjerenje, i na kraju – da ostvarimo ključni zajednički cilj, a to je miran i prosperitetan život svih naših građana.
Ovo je, naravno bila i prilika da razmijenimo mišljenja i ideje sa jednim brojem uspješnih privrednika iz regiona. Bila je to vrlo korisna razmjena mišljenja, nadam se obostrano, a za mene sasvim sigurno. Ono na šta sam ja ukazao jeste opredjeljenje Vlade Crne Gore da snažno podrži strane investitore jer smo svjesni da bez njihovog novca, ali jos i više znanja i iskustva, ne mozemo ubrzati rast naše ekonomije.
Istovremeno, punu pažnju posvetićemo i uspješnim privrednicima iz naše zemlje, njihovim biznis idejama i ulaganjima. Smatramo to jednako važnim za našu ekonomiju. I konačno, saglasili smo se da cio region ukupno, a i svaka zemlja pojedinačno, najveću korist od stranih investitora ima ako i njihove biznise uvežemo u regionalni okvir.
Vjerujem da zaista napredujemo u dobrom pravcu i sa realnim optimizmom gledam na perspektive rasta naših ekonomija, takođe i na evropsku i evroatlansku perspektivu svih aspiranata na članstvo u NATO i Evropsku uniju iz regiona, čemu će Crna Gora davati i dalje snažnu podršku.
Posjeta : 292