2
Priređen prijem za kadetsku košarkašku reprezentaciju Crne Gore u vili "Gorica"
Vratili nas među - sportske velesile!

    - Izuzetno mi je zadovoljstvo što kao prvi ministar sporta u nezavisnoj Crnoj Gori, imam privilegiju da Vam odam veliku čast i još veću zahvalnost, što ste nas prvi put u istoriji crnogorske košarke, briljantno, onako hrabro, odvažno i dostojanstveno, kako i priliči onima koji nose dres sa grbom naše domovine, okitili medaljom sa Evropskog prvenstva, a Crnu Goru vratili u društvo sportskih velesila!
Ovim riječima ministar sporta Nikola Janović dočekao je kadetsku košarkašku reprezentaciju Crne Gore u vili "Gorica", u kojoj je priredio prijem za vicešampione Evrope.

- Ako je iko sumnjao u to da Crna Gora nije zemlja košarke i da se više ne rađaju asovi poput Žarka Paspalja, Vlada Šćepanovića, Duška Ivanovića, Bojana Dubljevića, Nikole Vučevića... ovih dvanaest veličanstvenih kadeta pred kojima danas stojimo, demantovali su i najveće skeptike. Svi do jednog, rodili su se 2001.-e i stasali. Neki u Ulcinju, neki u Podgorici i Nikšiću, neki u Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu. Pod obručevima njihovih rodnih gradova kovalo se ovo pozlaćeno srebro, koje sija na njihovim gorštačkim grudima i kojim se danas diči i ponosi cijela Crna Gora - podsjetio je Janović i naglasio:
- I gotovo da više nema nikoga ko nije čuo za plejmejkere Luku Živanovića, Danijela Marsenića, Harisa Karamanagu, bek šutere Jovana Kljajića, Stefana Vlahovića, Marka Kljajevića, Feđu Pajovića, krilne centre Bojana Tomaševića, Đorđija Marinovića, nisko krilo Viktora Vujisića i centre Nikolu Bojičića i Miletu Boškovića. Dobro upamtimo ova imena! To su vjesnici nove Crne Gore, uzor i primjer njihovim vršnjacima, a ponos države i njihovih porodica. Inspiracija su svoj djeci i omladini da neprekidan rad i trud, disciplina, posvećenost i upornost, stvaraju talenat i da je to ključ kojim otključavamo naše mogućnosti, a snove pretvaramo u stvarnost.
- Svim sportistima sa velikim snovima, potrebna je medjutim država sa jakom vizijom. Crna Gora je ima u novoosnovanom Ministarstvu sporta. A to ćemo potvrditi i novim Zakonom o sportu, koji će biti po mjeri crnogorskih sportista, naročito onih mladih i perspektivnih, poput naših košarkaških kadeta, fudbalera, vaterpolista, rukometaša i rukometašica, atletičara i atletičarki, karatista i karatistkinja, džudista i džudistkinja...koji pod zastavom Crne Gore, sve više i sve češće osvajaju evropske i svjetske vrhove, ali i srce nacije - napomenuo je ministar sporta i zaključio:
- Sjutra će o vašem vanserijskom uspjehu svjedočiti sportski hroničari, a ako se ikada bude snimao film o usponu crnogorske košarke, vi ćete biti njegov glavni lik. Jer sve i da se istorijski uspjeh ispisan 19. avgusta 2017. više nikada ne ponovi, vi ćete biti i ostati jedan od najsjajnijih simbola naše nacije.
A hoće, ponoviće se! Jer, „tek ste počeli“! I hvala Vam na tome!
Srećno!
Kljajić: Hvala vam! Voli vas vaš kapiten!

U ime mladih košarkaša, na svečanom prijemu u Vili Gorica, obratio se prvi medju jednakima, lider tima i kapiten kadetske reprezentacije Jovan Kljajić, koji je zajedno sa saigračima briljirao na minulom Evropskom prvenstvu. Njegovi driblinzi, skok šutevi i maestralne asistencije ostavljale su bez daha. Kapiten Kljajić zahvalio je ministarstvu i Savezu na ukazanom povjerenju, a veliko hvala i stručnom štabu i saigračima bez kojih bi, kako je kazao, ovaj uspjeh bilo nemoguće ostvariti.
-Crna Gora je prvi put u istoriji vicešampion Evrope. Ima li veće časti nego biti dio tima koji je postigao taj rezultat. Borili smo svim srcem za ovu medalju. Hvala mojim drugovima, koji su svima pokazali kako se voli svoja zemlja. Hvala svima, voli vas vaš kapiten - poručio je Kljajić.
Ostojić: Pohavle igračima, zasluge i navijačima

Košarkaški savez, takodje zaslužuje sve čestitke kao organizator Evropskog prvenstva. Njegova kontinuirana posvećenost i podrška, takodje su doprinijeli istorijskom uspjehu kadeta. I neko za koga je sve to bio san, a ni jednog trena nije gubio vjeru u svoje kadete. On ih je odabrao. Selektor Mladen Ostojić, koji je i na svečanom prijemu u Vili Gorica, pohvalio svoje igrače na fantastičnim igrama i zalaganju.
- Moram posebno da zahvalim i publici. Čedrdeset godina sam u ovom sportu i nikada nijesam doživio ovakvo navijanje koje je bilo podstrek od prvog do posljednjeg minuta- poručio je selektor Ostojić.
Nagrade

Naše sjajne kadete očekuje maksimalnih 20 hiljada eura! Oni su to zaslužili! To je medjutim sve, samo ne mjera njihovog uspjeha, on nema cijenu. Niti se može platiti ona uzavrela navijačka atmosfera iz Sportskog centra „Morača“, koja se ubrzo preselila u crnogorske domove, na društvene mreže, portale, novine, radio i tv emisije i ovjekovječila se u pričama „o dječacima iz ulice crnogorskog ponosa“.

Posjeta : 199