0
Sastanak ministara Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije
Hrvatska da ukine - diskriminatorne odredbe!

       Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije pozvali su Republiku Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i da cijenu inspekcijskog nadzora usaglasi sa stvarnim troškovima postupka - zaključci su današnjeg ministarskog sastanka u Sarajevu, sa kojeg je i Evropskoj komisiji upućen poziv da se uključi u rješavanje problema.

Ocjenjujući da su na ovakav način direktno ugroženi ekonomski interesi proizvođača i izvoznika iz ove četiri države i imajući u vidu da su sve zemlje regiona na samitu u Trstu, u okviru Berlinskog procesa, još jednom naglasile posvećenost funkcionisanju zajedničkog ekonomskog područja, uz direktnu podršku EU, ministri četiri države donijeli su zaključke:
1. Poziva se Republika Hrvatska da hitno ukine diskriminatorne odredbe kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja.
2. Cijena inspekcijskog nadzora treba da odgovara cijenama stvarnog postupka i da ne predstavlja posebno oporezivanje i treba biti usklađena sa prosječnom cijenom koja važi u zemljama regiona i EU.
3. Traži se hitan sasatank s nadležnim ministrom iz Republike Hrvatske, jer svako dodatno odlaganje rješenja proizvodi nesagledive posljedice za sve proizvođače u zemljama regiona, imajući u vidu da je trenutno period proizvodnje i izvoza sezonskog voća i povrća. Prijedlog ministara je da se ovaj sastanak održi u Podgorici.
4. Poziva se Evropska komisija da se uključi u rješavanje problema.
5. Crna Gora i Makedonija, kao članice Svjetske trgovinske organizacije, će pokrenuti odgovarajuće mehanizme pred tom organizacijom, a u skladu sa pravilima i propisima STO.
6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa preduzeti konkretne mjere i mehanizme koje smatra adekvatnim.
7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nezavisno od aktuelnog problema, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera koje ugrožavaju slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu. Sljedeći sastanak biće održan u Skoplju narednog mjeseca.“
Posjeta : 233