0
Majk Pens,prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru
Hvala Crnoj Gori - na vodećoj ulozi !

- Hvala Vam na toploj dobrodošlici koju smo moja supruga i ja doživjeli već na dolasku u Crnu Goru. Velika mi je čast da budem u Vašoj divnoj zemlji i da proslavimo izvanredne odnose građana Crne Gore i građana Sjedinjenih Američkih Država. Posebna mi je čast što sam prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru – naglasio je potpredsjednik Pens večeras na svečanoj večeri nazdravljajući predsjednicima države, parlamenta i Vlade, Filipu Vujanoviću, Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću.

Potpredsjednik SAD je na večeri koju je u njegovu čast priredio kao domaćin predsjednik Vlade Duško Marković rekao da prenosi pozdrave predsjednika Donalda Trampa. „Ovo je opipljiv znak naše posvećenosti Crnoj Gori kao najnovijoj članici NATO-a“ – rekao je Majk Pens.
- Bila mi je privilegija da se sretnem sa Vama predsjedniče Vlade – dodao je američki potpredsjednik – „prilikom Vaše posjete Bijeloj kući, baš na dan kada je Crna Gora pristupila NATO. Čestitali smo Vam tada, Predsjednik i ja, čestitamo Vam sada ponovo. Čestitke na članstvu u NATO pokazuju da cijenimo snažno savezništvo i prijateljstvo koje je znatno starije od vašeg relativno kratkog staža u najmoćnijoj i najuspješnijoj obrambenoj organizaciji u svijetu. Americi je čast da slavi naše odnose sa snažnim i slobodnom građanima Crne Gore. Uvjeravam vas da sam ovdje kao dokaz činjenice da Amerika nema male partnere već samo ima snažne partnere. I vjerujem da je moje prisustvo ovdje danas samo prvi korak“ – rekao je večeras potpredsjednik SAD Majk Pens.
Potpredsjednik SAD je na kraju zdravice posebno istakao ulogu naše zemlje u regionu Zapadnog Balkana.
- Zahvaljujem vam na tome što ste domaćin sjutrašnjeg Samita Jadranske povelje i na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima odbrani stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana. Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svijet i ja vam čestitam na tome. Za naš savez i za naše prijateljstvo, da bude sve dublje i dublje, za još bliže odnose naroda Crne Gore i Amerike u nezavisnosti i slobodi. Nazdravimo budućnosti – rekao je potpredsjednik SAD Majk Pens večeras u Vili Gorica nazdravljajući na svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio predsjednik Vlade Duško Marković.
Predsejdnik Crne Gore Filip Vujanović, koji je u ime naše delegacije nazdravio potpredsjedniku SAD rekao je velika je čast i privilegija izreći riječi dobrodošlice potpredsjedniku SAD i njegovoj delegaciji.
- Veoma cijenim tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i SAD. Sa ponosnom govorim da je Crna Gora članica NATO-a i da je naš saveznik jači nego ikad. Predsjednik Donald Tramp je kazao kako dijelimo zajedničke vrijednosti i mi od njih nikad nećemo odustati. Ojačavajući ove vrijednosti mi ćemo naše partnerstvo učiniti još većim. Dragi prijatelji, dižem čašu za prosperitet Amerike, za američko - crnogorske prijateljstvo, za Vaše zdravlje i uspjeh potpredsjedniče i zdravlje i uspjeh Vaše porodice. Neka Bog blagoslovi prijateljstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država“ – zaključio je zdravicu predsjednik Vujanović.
Posjeta : 179