0
Spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu otkriven na Trgu nezavisnosti u Podgorici
Junaštvom razabrao - vječnost!

          - Veliki crnogorski junaci, grahovski veliki vojvodo, komandante hrabre crnogorske vojske u ratovima za potpuno oslobođenje, hvala vam što ste htjeli i smjeli trajati dok je trajanja bastalo biti. Hvala vam što ste znali razabrati vječnost od trošnosti, nacionalno od lokalnog, opšte od ličnog u vremenima koja su zahtijevala vanredne ljude i nenadmašne junake. Hvala vam na slobodi u kojoj sada u miru uživamo, vaša slavna djela, kojima nas sabirate nećemo zaboraviti, pamtićemo ih i slaviti dok jednog od nas traje - naglasio je ministar odbrane mr Predrag Bošković, koji je sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem sinoć na Trgu nezavisnosti u Podgorici,svečano otvorio spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878.

- Vojvodska perjanica prva na grahovskom polju suvim je zlatom upisana u državnost Crne Gore. Strateg sa Grahovca, bio je i stanac u ostroških »devet krvavih dana«, kada su njegovom zaslugom spašene mošti svetitelja Vasilija. Vojskovođa, jedan od najvećih junaka Crne Gore, pjesnik i ratnik, pjevao je o drugima nikada o sebi, a ratovao je uvijek za Crnu Goru, njihovu i našu - naveo je Bošković.
On je u kazao da se, zahvaljujući hrabrosti crnogorskih ratnika, Crna Gora objedinjavala, vraćala starim vrijednostima, svojim korijenima i potpunoj slobodi, a na takvim temeljima sazdana je i današnja multietnička i multivjerska Crna Gora, okrenuta najvećim civilizacijskim vrijednostima i zajednici modernih država.
Posjeta : 196