1
Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, predsjednik Filip Vujanović priredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju
Jedino zajedno - gradimo bolju budućnost!

       - Sada kada imamo i vječnu državu i vječnu slobodu čast , poštenje i junaštvo zahtijevaju da budemo zajedno. Da se u bogatstvu različitosti nacija i vjera i dragocjenosti naših manjina, okrenemo jedni drugima. Mnogi su nam bliski ali jedni drugima smo najbliži. Jedino zajedno i sabrani možemo u miru i slozi graditi bolju budućnost Crne Gore.
Neka Bog čuva Crnu Goru,

Neka svima podari slogu i mir,

Da je vječna Crna Gora.

Ovako je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović završio obraćanje zvanicama na prijemu koji je povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore priredio u Plavom dvorcu na Cetinju.
"Svečano slovo" crnogorskog predsjednika prenosimo integralno:

Poštovani građani i građanke Crne Gore,
Dragi sugrađani i sugrađanke prijestonog Cetinja,
Visoke državne i lokalne zvanice,
Vaše eksledncije,
Dame i gospodo,
- U nizu istorijski vrijednih godina Crne Gore i ova će, svakako sa ponosom, imati zapaženo mjesto. U državi, koja se prepoznaje po viševjekovnoj borbi za slobodu i nezavisnost, godine ostvarenja tog stremljenja, trajna su vrijednost. Da se istorija nebi ponavljala, da se sloboda i država uvijek nebi ugrožavale, Crna Gora mora imati savezništvo koje će biti garancija stabilnosti i vječnosti.
To savezništvo Crna Gora je dobila ove godine članstvom u NATO-u. Savezništvo u interesu svih njenih građana, u korist stabilnosti i mira. Savezništvo koje nije protiv bilo koga, koje ne zaboravlja ni tradiciju ni prijatelje, koje je okrenuto budućnosti, bez rizika ponavljanja tamnih strana prošlosti. Na Balkanu se lekcije iz prošlosti teško uče a tragične greške ponavljaju, na žalost, sa težim posledicama. Zato, i takođe na žalost, Balkanu treba saveznik, da bi čuvao sebe od sebe i da bi se obezbijedila trajna stabilnost. Uz potrebu da nas savezništvo čuva jednako je vrijedno, da nam obezbijedi bolju ekonomiju i bliskije državne veze sa onima čije vrijednosti dijelimo i na koje se zajednički ponosimo.
Sudbina je htjela da se ovogodišnje integraciono dostignuće dogodi u vremenu u kome obilježavamo 120 godina učešća naše vojske u svjetskim mirovnim misijama. U jednoj od takvih, koja je pripadala pretečama “ plavih šlemova”, po kojima se prepoznaje solidarnost čovječanstva, učestvovala je i vojska Knjaževine Crne Gore. Tog januara 1897. godine, na Obilića poljani, pred 70 vojnika, osam podoficira i dva oficira naš knjaz Nikola u besjedi je uputio poruku –“ Junaci! Počašćen sam od velikih evropskih sila da pošaljem na Krit, međunarodnoj vojsci, jednu četu mojih Crnogoraca, jer su oni uvjereni da će Crnogorci vršiti svoju dužnost, kako njima dolikuje, pošteno i junački ...”.
Prije punih dvanaest decenija naš knjaz, kasnije kralj, znao je da je čast pomoći drugima u nevolji . Znao je da je učešće u međunarodnoj vojsci časna obaveza. Da tu obavezu treba vršiti pošteno i junački. Pošteno jer na to obavezuje moralna vertikala ovih prostora i junački jer bez toga nebi bilo ni slobode ni države. Nebi bilo ni Crne Gore.
Dame i gospodo,
Sada kada imamo i vječnu državu i vječnu slobodu čast , poštenje i junaštvo zahtijevaju da budemo zajedno. Da se u bogatstvu različitosti nacija i vjera i dragocjenosti naših manjina, okrenemo jedni drugima. Mnogi su nam bliski ali jedni drugima smo najbliži. Jedino zajedno i sabrani možemo u miru i slozi graditi bolju budućnost Crne Gore.
Neka Bog čuva Crnu Goru,
Neka svima podari slogu i mir,
Da je vječna Crna Gora.
Posjeta : 167