1
Dodjela podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme
Investirano novih - milion eura!

    - Kroz javni poziv za dodjelu podrške za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme investirano je novih 1.000.000 eura. Poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori, njih 348, većinom sa sjevera, iskoristili su mogućnost da nabave novu mehanizaciju, uz podršku države u iznosu od 50 odsto investicije - saopštio je danas uTuzima potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović.

Na konferenciji za novinare održanoj na poljoprivrednom gazdinstvu Nikole Camaja u Vuksanlekićima u Tuzima, upriličenoj u cilju prezentacije realizacije ovog javnog poziva i promocije vrijednih i uspješnih domaćina i njihovog napornog i posvećenog rada, Simović je kazao da je million eura investirano za nabavku oko 1.000 komada mehanizacije, priključaka i opreme, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede od 500.000 eura.
Ministar je podsjetio da je iz Agrobudžeta ove godine poljoprivrednicima na raspolaganju znatno više sredstava podrške, oko 31,5 miliona eura, a da im je samo kroz 23 mjere ruralnog razvoja na raspolaganju je 18,7 miliona eura.
Pored ovih sredstava, kako je dodao, poljoprivrednicima i razvoju ruralnih područja na raspolaganju su i drugi projekti i programi podrške.
Za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i infrastrukture u ruralnim područjima, Ministarstvo je od Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), obezbijedilo oko 4 miliona eura povoljnih kreditnih sredstava i bespovratnu podršku u iznosu od 2 miliona eura. Prema njegovim riječima, intenzivno se radi na stvaranju pretpostavki za povlačenje IPARD sredstava, a u toku su i pregovori sa Svjetskom bankom u cilju ugovaranja novog MIDAS projekta“.
Simović je podsjetio da je u ovoj godini Ministarstvo raspisalo 24 javna poziva za razne vidove podrške, od kojih se 18 odnosi na politiku razvoja poljoprivrede i ruralni razvoj i to za podršku razvoju vinogradarstva i vinarstva, podizanju i modernizaciji / opremanju proizvodnih voćnih zasada, razvoju maslinarstva, povrtarskoj proizvodnji, zatim podrške podizanju višegodišnjih zasada ljekovitog i aromatičnog bilja, unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka, investicijama za navodnjavanje, organskoj proizvodnji, za nabavku organskog i konvencionalnog voska, kao i podršku za odabir odgajivača pčelinjih matica.
Posjeta : 234