1
Lider "PzP" i "DF" pisao poslanicima Sabora Republike Hrvatske
Tražio postupak - protiv Katnića!

- Koristim ovu priliku da Vas zamolim da u skladu sa vašim proceduralnim ovlašćenjima pokrenete paramentarnu proceduru kroz koju bi dobili neopohodne informacije od Ministarstva pravde , u kakvom se statusu nalazi bivši kapetan KOS I JNA Milivoje Katnić, da li se protiv njega vodi krivični postupak i šta je sve država Hrvatska uradila da se rasvjetle i procesuiraju optužbe velikog broja gradjana Cavtata i Konavala, na postupanja Milioja Katnića - napisao je poslaničkim klubovima hrvatskog Sabora lider "PzP" i "DF" Nebojša Medojević, za kojeg je - na zahtjev Specijalnog tužilaštva - Administrativni odbor Skupštine Crne Gore predložio skidanje poslaničkog imuniteta.
Pismo Nebojše Medojevića poslanicima Sabora Republike Hrvatske prenosimo integralno:

Poštovani kolega Bačiću,
- Koristim ovu priliku da Vas upoznam sa zabrinjavajućim činjenicama koje opterećuju bilateralne odnose Crne Gore i Hrvatske i dovode u sumnju opredjeljenost Vlada dvaju država za punu primjenu standarda EU, izgradnju demokratije, vladavine prava i zalaganja za personalnu odgovornost svih za počinjene zločine.
Pokret za Promjene je politička partija desnog centra, punopravna članica IDU i ACRE, koja se od osnivanja zalaže za neopohodnost suočavanja crnogorskog društva sa zločinima iz 90tih. Ja imam i dodatni lični motiv, jer sam kao student bio hapšen zbog antiratnog angažamana i javne borbe protiv sramotne operacije crnogorskih rezervista u operacijama oko Dubrovnika 1991 i 1992 godine.
Kao opoziciona proevropska politička partija, koja se zalaže za punopravno članstvo Crne Gore u EU i NATO, predmet smo političkog progona i odmazde dijela tužilaštva, koje predvodi Glavni Specijlani tužilac Milivoje Katnić.
PzP i ja lično smo predmet progona Katnića, zbog našeg javnog ukazivanja na njegovu ulogu u dešavanjima u Cavtatu 1991. i 1992. godine, gdje je kao kapetan KOS Vojske JNA bio jedan od ključnih ljudi u vojnoj upravi tog mjesta. O surovosti i zločinima tadašnjeg kapetana KOS-a Milivoja Katnića, postoji veliki broj svedočenja civilnog stanovništa Cavtata i Konavala, a dio svedočenja koja su data pred Sudom u Dubrovniku sam objavio u crnogroskim medijima:
Na osnovu mojih diplomatskih izvora, dobio sam informacije da se bivši kapetan KOS Milivoje Katnić, nalazi na spisku, nadležnih državnih organa Hrvatske, osumnjičenih za ratne zločine prilikom operacija JNA oko Dubrovnika 1991 I 1992 godine.
Koristim ovu priliku da Vas zamolim da u skladu sa vašim proceduralnim ovlašćenjima pokrenete paramentarnu proceduru kroz koju bi dobili neopohodne informacije od Ministarstva pravde , u kakvom se statusu nalazi bivši kapetan KOS I JNA Milivoje Katnić, da li se protiv njega vodi krivični postupak i šta je sve država Hrvatska uradila da se rasvjetle I procesuiraju optužbe velikog rboja gradjana Cavtata I Konavala, na postupanja Milioja Katnića.
Bez istine o dešavanjima oko Dubrovnika početkom 90tih, i procesuiranja konkrektnih pojedinaca zbog zločina koji su vršeni protiv civilnog stanovništa, teško je očekivati punu normalizaciju odnosa izmedju Crne Gore i Hrvatske. Nekažnjivost I zaborav su opasne pojave i mogu dovesti do ponavljanja zločina, što se nama upravo dešava od strane Milivoja Katnića, nekadašnjeg kapetana KOS I vojnog okupacionog upravnika Cavtata a sada partijskog Specijlanog tužioca Crne Gore zaduženog za procesuiranje i ratnih zločina, koji se sada zloupotrebom ovlašćenja , sveti PzP-u I meni lično, zbog javnog ukazivanja na njegovu odgovornost za teror nad stanovništvom Konavala. Katnić pokreće montirane istrage i hapsi naše aktiviste i funkcionere i metodama KOS-a, drži ih u pritvoru, bez ijednog dokaza.
Imajući u vidu , da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava i političkom progonu PzP, zbog političkih stavova o neophodnosti suočavanja društva sa zločinima iz prošlosti, pozivamo vas da otvorite ovu temu u Saboru i upoznate hrvatsku javnost o ovom problemu.
Posjeta : 274