1
Počeli radovi na putu Jezerine - Lubnice
Za projekat uložena - 34 miliona!

       - Ovo je projekat za koji je opredijeljeno preko 34 miliona eura i on ima veliki ekonomski značaj ne samo za ove dvije opštine, već i za čitav Sjever. Ovi današnji radovi, sa tunelom od 2,8 kilometara i mostom od 150 metara, obuhvatiće i trasu od 14,4 kilometra - istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je danas posjetio gradilište tunela kroz Bjelasicu na putu Kolašin-Jezerine-Lubnice-Berane i izrazio zadovoljstvo radovima koji su danas počeli na ovom kapitalnom infrastrukturnom projektu.

Dodao je da će ovom saobraćajnicom biti skraćen put od centra Berana do centra Kolašina za četrdesetak kilometara.
Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine, putni pravac Berane-Kolašin planiran je kao regionalni put (oko 22,6 km dužine). Do sada je na ovom putu izvršena rehabilitacija (sanacija kolovoza) dionice Jezerine-Kolašin 2010. godine, u dužini od devet kilometara i vrijednosti radova 890 hiljada eura i rekonstrukcija dionice Berane-Lubnice u dužini od 10,3 km koja je završena 2015. godine za iznos od 6,5 miliona eura.
Premijer je rekao da je firma „Euro-Asfalt“ iz BiH, koja izvodi radove, kredibilna što garantuje da će projekat biti završen na vrijeme, te kazao da u njemu ima mjesta i za crnogorske kompanije koje bi bile angažovane kao podizvođači.
Premijer je istakao da ovaj put daje nove i kvalitetnije sadržaje građanima, predstavlja novu priliku da valorizuju potencijale i resurse u cilju svog i napretka države. Takođe, projekat je dio napora na unaprjeđenju infrastrukture kao uslova razvoja, prije svega na auto-putu, ali i na izgradnji turističkih kapaciteta na lokaciji Kolašin 1450 i 1600.
Predsjednik je podsjetio da je za kapacitete u opštini Kolašin ove godine izdvojeno oko 4,3 mil eura, a do kraja 2019. biće ukupno oko 19 miliona eura.
- Dakle, ova dionica i novac koji ćemo uložiti na razvoj turističkih kapaciteta na ove dvije lokacije (Kolašin 1450 i 1600) je 55 miliona eura. To potvrđuje ono što sam najavio – naše opredjeljenje da ćemo biti veoma koncentrisani na ulaganja na Sjeveru da bi ovaj nesporni potencijal koji ima država stavili u funkciju našeg razvoja, novog zapošljavanja i kvalitetnijeg života - rekao je predsjednik Marković.
Na pitanje novinara o gradnji prioritetne dionice auto-puta, predsjednik je kazao da je izuzetno zadovoljan dinamikom radova, trošenjem novca namijenjenog u te svrhe, te da vjeruje da će se završetak radova na tom projektu poklopiti sa izgradnjom puta Jezerine – Lubnice koji je danas počeo.
On je pohvalio profesionalan odnos i rad Direkcije za saobraćaj koja kvalitetno prati sve investicije na putnoj infrastrukturi širom Crne Gore.
- Dakle, veoma sam zadovoljan, stvari idu kako smo planirali i vjerujem da će ova godina u Crnoj Gori biti godina ozbiljnih radova i da je Crna Gora već sada jedno ozbiljno gradilište, a to nam omogućava da već sada ostvarimo naše razvojne planove i našu viziju razvijene Crne Gore učinimo vidljivom - rekao je premijer.
Posjeta : 254