0
Potpisan sporazum o donaciji kineske Vlade za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari
Čuvaju stare - grade nove mostove!

       - Dok ovih mjeseci graditelji iz Kine grade jedan novi most u Crnoj Gori, most Moračica, koji će biti graditeljski podvig i ukras auto-puta, naši prijatelji počinju projekat obnavljanja jednog starog velelepnog mosta kakav je ovaj na Đurđevića Tari. Čini mi se da to na jedan slikovit način govori o današnjoj Crnoj Gori - modernoj, evropskoj i evroatlantskoj. O Crnoj Gori koja hoće i želi da sačuva stare mostove kojima su vjekovima koračala prijateljstva, ali i Crnoj Gori koja želi i hoće da gradi nove mostove. To je interes i potreba svih građana Crne Gore koja je prepoznata u regionu po svojoj posvećenosti kada je u pitanju izgradnja mostova povjerenja i saradnje sa regionom i šire. To je ono zbog čega Crna Gora nije slučajno dobila epitet arhitekte regionalne stabilnosti - ocijenio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, koji je danas sa ambasadorom NR Kine Cui Dživeiem potpisao sporazum o donaciji kineske Vlade za rekonstrukciju mosta na Đurđevića Tari kojim je kineska Vlada opredijelila bespovratnu pomoć od 2,65 miliona eura.

Zahvaljujući se naporima crnogorske Vlade na promovisanju prijateljstva i saradnje dvije zemlje, ambasador NR Kine Cui Dživei istakao je da sanacija mosta na Tari ima veliki i istorijski značaj za učvršćivanje tradicionalnog prijateljstva dva naroda, ali i praktični, u cilju nastavka promovisanja saradnje, ali i povećanja broja kineskih turista. „Osim što predstavlja važan saobraćajni čvor na sjeveru Crne Gore i turistički potencijal, most na Đurđevića Tari ima istorijski značaj i nosi borbeni duh, s obzirom da je tokom drugog svjetskog rata igrao važnu ulogu u borbi protiv fašizma“, kazao je ambasador Dživei, podsjećajući i na činjenicu da je kod kineskog naroda i danas veoma popularan film „Most“, koji je snimljen na ovoj lokaciji.
- Možemo reći da ovaj most povezuje srca kineskog i crnogorskog naroda i da je odraz njihovog tradicionalog prijateljstva - kazao je ambasador.
Posjeta : 246